RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han kan felle Obama

(Nam Y. Huh/AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Hva fikk egentlig svindeltiltalte Tony Rezko tilbake for pengegavene til Barack Obama?

Lunsjer, fester og valgkampdonasjoner kan bli et hett tema for Barack Obama framover. For mens Obama og rival Clinton fortolker resultatene fra tirsdagens nominasjonsvalg, startet rettssaken mot Antoin «Tony» Rezko i Chicago denne uka.

Det er dårlig nytt for 46-åringen, som leder kampen om delegatene til tross for Clintons valgseire i Texas, Ohio og Rhode Island.

Rezko-rettssaken er nemlig det nærmeste Barack Obama har kommet en skandale så langt.

Det var også grunnen til at en av hans medarbeidere satt blant publikum da juryutvelgelsen begynte mandag. Obama har ikke råd til å snuble på grunn av en rettssal i Chicago.

Selv om Obama ikke er anklaget for noe som helst, er det mye krutt å hente for hans politiske fiender.

Historien om Tony Rezko og Barack Obama begynte så tidlig som i 1992. Obama gjorde seg den gang bemerket som den første svarte presidenten for det prestisjetunge Harvard Law Review. Rezko var en kjent byggherre fra Syria som hadde slått seg som entreprenør og restauranteier.

Hvitvasking og svindel
Rezko engasjerte seg snart i et prosjekt for oppussing av boliger til fattige i Chicagos slumområder. Gjennom husprosjektene fikk Rezkos firma tilgang til både offentlig midler og penger fra private givere. Senere strandet imidlertid flere av prosjektene, og beboerne mistet strømmen.

I fjor begynte påtalemyndigheten å gå Rezko etter i sømmene. Spesielt interessant var pengeoverføringer fra Libanon.

Snart var byggherren siktet for svindel og hvitvasking av store pengebeløp. I januar banket FBI på døra, og Rezko ble satt bak lås og slå.

Men lenge før det skjedde, tok Rezko kontakt med den unge advokaten Barack Obama.

Selskapet til Rezko, Rezmar, tilbød Obama jobb, men den takket han nei til. Forbindelsene mellom de to ble imidlertid opprettholdt da Obama begynte i sitt første advokatfirma.

Ifølge avisa Chicago Sun-Times jobbet Obama den gang med minst tre av prosjektene til Rezko. Til sammen hadde Rezko interesser i rundt 1000 leiligheter i byen.

Leilighetene manglet oppvarming
På samme tid som Obama gikk inn i politikken, begynte byrådet i Chicago å stille spørsmål om prosjektene til Rezko. I januar 1997 fikk Obama rundt 5000 kroner i valgkampstøtte fra Rezmar, mens beboerne hutret i kulda og saksøkte byggherren fordi bygningen ikke hadde oppvarming.

Som folkevalgt i delstatsforsamlingen i Illinois skal Obama ha skrevet flere brev til myndighetene der han ga sin støtte til Rezkos prosjekter for eldre. Dette skal ha gitt Rezkos selskaper tilgang til over 70 millioner norske kroner i offentlig støtte.

Barack Obama skal ha fått til sammen 300.000 kroner i valgkampstøtte fra Rezkos selskaper. Rezko satt også i en komité som samlet penger til Obama senatsvalgkamp i 2004.

Solgte nabotomta
Det er uklart om Rezko har fått noe igjen for pengene fra Obama, og senatoren har aldri selv vært under etterforskning.

Men den kanskje mest problematiske forbindelsen mellom de to, involverer et tomtesalg i Chicago.

I 2005 kjøpte Obama en villa for 1,5 millioner kroner under takst fra en lokal lege. Et år seinere solgte legen nabotomta, som egentlig var til salgs sammen med villaen, for markedspris til Rezkos kone. I 2006 fikk Obama tomta fra Rezko for litt over 500.000 kroner.

Senatoren hadde gjort et boligvarp med hjelp fra en skruppelløs boligherre, som senere ble tiltalt for svindel.

Kan Clinton holde seg unna?
Forbindelsene mellom Tony Rezko og Barack Obama har vært kjent lenge før Obama sanket delegatstemmer i nominasjonskampen.

Obama har også innrømmet at han har spist lunsj med Rezko «et par ganger i året», og hatt kona med i sosiale lag med Rezko «to til fire ganger».

Barack Obama er ikke selv mistenkt i svindelsaken mot Tony Rezko. Med all sannsynlighet slipper han også å vitne. Valgkamppengene fra Rezko er gitt bort til veldedighet.

Men Clinton har fått blod på tann etter valgseierne i Texas, Ohio og Rhode Island. Da klarer hun neppe å la Rezkos rettssak passere i stillhet.

Som en talsmann for Clinton sa tidligere denne uka:

- Obamas mann og vår mann kan jo sitte der i rettssalen og sammenligne notater.

Så spørs det om Obama-leiren klarer å holde seg unna Hillary Clintons mange skandaler fra tida i Det hvite hus.

Kilder: Chicago Sun-Times, Chicago Tribune, New York Times

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere