Gå til sidens hovedinnhold

Han overlevde begge atombombene

Tsutomu Yamaguchi (93) var både i Hiroshima og Nagasaki da amerikanerne slapp atombombene.

Dermed er han trolig den eneste personen som har overlevde to atomvåpenangrep.

Yamaguchi var allerede offentlig registrert som én av de overlevende etter atomvåpenangrepet i Nagasaki 9. august 1945.

Men nå bekrefter japanske myndigheter at Yamaguchi også var til stede i Hiroshima da amerikanerne slapp atombomben «Little Boy» over byen 6. august.

Han var i Hiroshima i forbindelse med en forretningsreise da B-29-flyet Enola Gay slapp den første atombomben som noensinne hadde blitt brukt i krigføring.

Fikk store brannskader
Yamaguchi fikk store brannskader på overkroppen og tilbrakte natten i Hiroshima. Deretter søkte han tilflukt i hjembyen Nagasaki – uviten om at USA hadde planer om å utsette denne byen for samme skjebne.

- Ut fra det vi vet, så er han den første til å bli offisielt registrert som overlevende av atomvåpenangrepene i både Hiroshima og Nagasaki, sier en tjenestemann i Nagasaki, Toshiro Miyamoto, melder nyhetsbyrået AP.

- Det er et veldig uheldig tilfelle, men det er mulig det finnes flere personer som ham, sier Miyamoto.

Les også: - Økt frykt for atomkrig
Les også: USA: - Iran kan lage atombombe

Det er ennå uklart hvorfor det har tatt japanerne over 60 år å erkjenne at Yamaguchi var offer for begge atombombene.

Rett til statlig kompensasjon
Alle registrerte ofre etter Hiroshima og Nagasaki har fått statlig kompensasjon i form av månedlige utbetalinger, gratis legesjekk og begravelsesutgifter, men kompensasjonen til Yamaguchi vil likevel ikke øke tross i at han var offer for begge angrepene.

Japan er det eneste landet som noen gang har blitt angrepet med atomvåpen. Om lag 140.000 mennesker mistet livet i Hiroshima og 70.000 ble drept i Nagasaki.

Yamaguchi er én av 260.000 mennesker som overlevde atombombene. De overlevende har i ettertid lidd av sykdommer som kreft og leversykdommer som følge av radioaktiv stråling.

Helsetilstanden til Yamaguchi er ennå ikke offentliggjort.

Nekteskompensasjon
Det finnes tusenvis av japanere som fortsatt krever kompensasjon i forbindelse med atomvåpenangrepene, men myndighetene nekter å utbetale kompensasjonen fordi de ikke oppfyller kriteriene til å bli anerkjent som atombombeofre.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene