Han så døden i øynene

Renato klarte å ta seg i land etter skipsforliset utenfor Filippinene. Fremdeles er flere hundre savnet.

23.06.08 16:04

Renato Lanurias overlevde da passasjerskipet «Princess of the Stars» grunnstøtte under tyfon Fengshen utenfor Filippinene lørdag, skriver EPA.

Svømte i land
Da skipet kantret, hoppet han på sjøen og svømte i land på en av de små øyene langs kysten.

Med skrubbsår i ansiktet, er han likevel heldig og er en av få som så langt er funnet i live.

Ifølge Reuters er 50 personer funnet i live. Det er uansett svært få i forhold til de flere hundre som var om bord da skipet kantret og gikk rundt.

Ifølge nyhetsbyrået skal det ha vært 864 personer med fergen, som var på vei fra Manila til Cebu. Til sammen 50 personer er bekreftet omkommet så langt, mens 20 er funnet døde.

Hundrevis savnet
Kaptein på kystvaktens patruljebåt sier han er på utkikk etter omkomne, like mye som han håper på å finne overlevende.

- Etter tre dager så pleier de å flyte opp, sier løytnant Inocenio Rosario til newsinfo.inquirer.net. Det er mandag ettermiddag over 48 timer siden fergen fikk problemer og gikk rundt.

I tillegg til de få som er funnet i live eller omkommet, har letemannskapene stort sett kun funnet eiendeler etter passasjerene, som sko og vesker, som flyter i vannet rundt havaristedet.

28 overlevende ble funnet mandag. Fra før er det funnet fire andre overlevende.

Ørlite håp
Til tross for at sjansene for å finne overlevende stadig blir mindre, er det fremdeles en mulighet for at noen av passasjerene har overlevd ved å oppholde seg i luftlommer inne i skipet. Redningsarbeidere skjære mandag ettermiddag hull i skroget og dykkere skal inn for å lete etter overlevende.

Arbeidet er svært vanskelig, mye på grunn av den grove sjøen i kjølvannet av tyfonen.

- Vi utelukker ikke at noen fortsatt er i live, man vet aldri, sier kystvaktsjef Wilfredo Tamayo til AP.

Familiemedlemmer savnet
Pårørende til passasjerene har samlet seg utenfor eierselskapet Sulpicio Lines kontorer i Cebu, men fortviler over den manglende informasjonen om de savnede. Flere hadde både foreldre, søsken eller barn om bord, og mandag svinner håpet om å finne overlevende.

Gloria Basmillo (53) skulle dra til Cebu med en ferge som gikk tidligere enn Princess på fredagen, men denne la til kai igjen i påvente av bedre vær. Sønnen hennes på 27 år derimot, dro med fergen Prinsess of the Stars senere på dagen.

Da Glorias ferge kastet loss og dro videre mot Cebu, passerte hun skipet sønnen hadde reist med. Det lå da kantret og med baugen i været.

- Dere burde holdes ansvarlig for å ha fortsatt seilingen, roper Basmillo utenfor selskapets kontorer, som sammen med mange andre setter spørsmålstegn ved hvorfor fergen fikk klarsignal til å seile i det dårlige været.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ikke tegn til liv
Også president Gloria Macapagal Arroyo sier fergen ikke skulle ha fått seile når en tyfon var varslet.

- Hvorfor lot dere ferga seile, og hvorfor ble det ikke sendt ut en kraftigere advarsel? Jeg vil ha svar, sa Arroyo til Sivilforsvaret og kystvakten under en høring om ulykken.

Så langt har 229 mennesker mistet livet i tyfonen som har herjet landet. Inkludert skipskatastrofen er til sammen 929 døde eller savnet.

Marinen på Filippinene sier mandag at det ikke er tegn til liv i passasjerferga som kantret under en tyfon. Søndag ettermiddag tok de seg ut til området for å se etter mulige overlevende.

- Vi banket på skipsskroget, men det var dessverre ikke noe svar, sier oberstløytnant Edgard Arevalo ifølge Reuters.

Et døgn i drift
De som ble funnet i live mandag, hadde da drevet rundt på en flåte i 24 timer etter at fergen kantret utenfor øya Sibuyan.

Fire omkomne personer, blant annet et par som var bundet sammen, ble skyllet opp på en strand på Sibuyan søndag. Ni voksne mennesker ble funnet døde på en stand på øya Masbate mandag.

- Likene var oppblåste og forråtnelsesprosessen hadde satt i gang. Vi kunne ikke gjøre annet ennå pakke dem inn og begrave dem med en gang, sier ordføreren på øya til Reuters.

På grunn av høye bølger tok det et døgn før redningsfartøyet nådde fram etter at radiokontakten ble brutt.

Hoppet over bord
De fire mennene som ble funnet først har fortalt lokale filippinske medier at passasjerene ble bedt om å ta på seg livvester rundt kl. 11.30 lokal tid. Omtrent en halvtime senere begynte fergen å helle, og eldre og barn hadde problemer med å gå på det glatte båtdekket. Jesus Gica sier han bekymret seg over de mange som satt fanget under dekk.

- Flere av oss hoppet over bord, men vi ble skilt av de store bølgene, sier han. Noen klarte å klatre opp i flåtene som skulle fungere som livbåter, men de gikk rundt i den streke vinden. Sammen med tre andre klarte Gica å svømme inn til Sibuyan, der de ble funnet av lokale innbyggere.

Ifølge kystvakten har skipet trolig drevet inn på grunt farvann etter å ha fått motorproblemer. Der har det trolig blitt revt hull i skroget, skriver philstar.com.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Usikkert passasjerantall
Selskapet Sulpicio Lines, som eier fergen, sier de mistet kontakten med fartøyet kl. 12.30 lokal tid lørdag.

Det har hersket usikkerhet om hvor mange som egentlig var om bord. Lokale medier har oppgitt at det var så mange som 820 om bord. Ifølge passasjerlistene var det 626 passasjerer og et mannskap på 121 om bord.Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn flotte premier hver dag

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag