Gå til sidens hovedinnhold

Han sitter på fredsprisen

Mange ville gitt en fredspris for å få vite hva denne mannen vet. Klokken 11 gir han svaret.

Følg annonseringen av prisen direkte på web-tv!

Da kunngjør Nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs vinneren av årets fredspris. Blant favorittene er amerikanerne Richard Lugar og Sam Nunn og U2-vokalisten Bono.

I løpet av de siste dagene har Mjøs fått god trening i å svare på spørsmålet om hvem som får årets pris.

- Min munn lukket med sju segl. Det er mer spennende å si enn «ingen kommentarer», sier Mjøs til TV 2 Nettavisen.

Han synes ikke det er så vanskelig å holde på hemmeligheten noen timer til.

- Når det gjelder å holde tett, er det ikke noe problem. Man blir vant til det i mange sammenhenger. Men å forvalte Nobels fredspris er «å hegna om ei perle», å få være med på noe som retter verdensoppmerksomhet mot Norge, sier Mjøs.

I sommer var medisinprofessoren og Tromsø-patrioten med på å rette verdens oppmerksomhet mot nord, da fredsprisvinneren Nelson Mandela var æresgjest under den store Mandela-konserten i Tromsø.

Hvem mener du forrtjener årets fredspris? Stem på din kandidat her

Frokost
Nobelkomiteens leder startet dagen med intervju i TV 2s frokost-TV. Etterpå fikk han hilse på sine gode venner Gunnar Stålsett og Jon Lilletun, før han hastet videre.

- Nå skal jeg spise frokost på Grand Hotel, før jeg drar opp til Nobelinstituttet for å forberede meg, sier Ole D. Mjøs.

Festen morsomst
Etter annonseringen blir det pressekonferanse og flere intervjuer. Mjøs synes pressekonferansen er det mest krevende å være med på.

- Da må jeg være skikkelig forberedt, sier han.

Til gjengjeld kan han se fram til festen rundt selve tildelingen i desember.

- Spenningen er størst ved annonseringen. Men festivitasen og rammen rundt tildelingen er kanskje det morsomste, sier han.

Trenger ikke gode råd
Den tidligere Oslo-biskopen Gunnar Stålsett, som satt år i Nobelkomiteen i 14 år, har ikke noe behov for å gi Mjøs gode råd på veien før tildelingen.

- Han trenger ikke gode råd. Den perioden er over, sier han til TV 2 Nettavisen.

Klokken 11.00 kunngjør Mjøs vinneren av årets pris. TV 2 Nettavisen følger opp med kommentarer og reaksjoner på tildelingen.

Klokken 13.00 svarer NUPI-direktør Sverre Lodgaard på lesernes spørsmål om årets fredspris. Send inn dine spørsmål fra klokken 11.00.

Du kan følge annonseringen av prisen på web-TV her fra klokken 10.50

Reklame

Lansert i dag: Dette er det eneste stedet du får tak i Ultraboost 21

Kommentarer til denne saken