Gå til sidens hovedinnhold

Han svindlet for 40 milliarder

Torsdagens finansskandale er en av de største i historien, men ikke den verste. Her er oversikten.

Torsdag ble det avslørt at den 31-årige traderen Jerome Kerviel har påført Societe Generale, Frankrikes nest største bank, et tap på 40 milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Det er det største tapet som tilsynelatende er skapt av en enslig ansatt

Dette inkluderer svindelen fra Nick Leeson og den britiske banken Barings, tapene i hedgefundet Long Term Capital Management, Amarath og kopperskandalen i Sumimoto.

Men alle disse skandalene når ikke opp til kollapsene i Enron, Parmalat og Worldcom.

Her er en oversikt over de største skandalene de siste årene.


Enron
År: 2001
Tap: 175 milliarder kroner

Energihandelsselskapet Enron viste seg å være en gigant på leirføtter, og selskapets tvilsomme regnskapsførsel førte også til at det ledende revisjonsfirmaet Arthur Andersen gikk med i dragsuget.

Enrons operasjoner dreide seg om gambling av fremtidskontrakter på blant annet strømpriser. For å skjule dette ble et nettverk av partnerskap skapt for å fjerne gjeld i regnskapene og blåse opp inntekter.

I 2001 ble det avdekket at selskapets bokførte finansielle situasjon hadde blitt oppnådd ved hjelp av institusjonalisert, systematisk og kreativt planlagt regnskapssvindel. Konkursen var et faktum i 2001 og 21.000 ansatte mistet jobben.

Parmalat
År: 2003
Tap: 93,5 milliarder kroner

Kollapsen i italienske Parmalat SpA er den største finansskandalen i Europa. Parmalat SpA er et italiensk meieri- og matvareselskap som nær ble slått konkurs sent i 2003. Selskapet var i sin tid Europas største meieriselskap. Selskapet hadde fabrikker i flere land og hadde omlag 140 fabrikksteder og omlag 36.000 ansatte på verdensbasis. I 2003 ble det kjent at selskapet hadde trikset med regnskapene.

Dette hadde skjedd gjennom forfalskning av dokumenter i selskapets stråselskap Bonlat på Cayman-øyene. Selskapet returnerte til Milano-børsen i 2005 som en restrukturert enhet under Enrico Bondi, som har ledet selskapet gjennom en kontinuerlig juridisk storm.

BCCI:
Når: 1991
Tap: 88 milliarder kroner

Bank of Credit and Commercial International i 1991 er regnet som verdens største banksvindel. Mange innskytere, inkludert mange små asiatiske foretak, tapte tusenvis av pund da banken ble stengt. BCCI var involvert i hvitvasking, utpressing, våpenhandel og smugling.

Worldcom
Når: 2002
Tap: 60,5 milliarder kroner

Ved siden av Enron er WorldCom den største finansskandalen i i USA i nyere tid. WorldCom gikk dundrende konkurs i 2002 etter å ha jukset med regnskapene.


I stedet for å varsle sviktende regnskapstall satte man folk i sving med å fiffe opp og pynte på regnskapene. Praksisen fortsatte i over et år, og til sammen antas regnskapene å ha overvurdert den virkelige inntjeningen med rundt 80 milliarder kroner.

Amaranth: 2006:
Tap: 36,3 milliarder kroner

Den kanadiske energitraderen Brian Hunter tapte 6,6 milliarder på feilslåtte veddemål om fremtidige naturgasspriser.

Long Term Capital Management:
Når: 1998:
Tap: 22 milliarder kroner

Kollapsen i hedgefondet Long-Term Capital Market skjedde på slutten av den finansielle krisen i Asia i 1998. Fondet tapte 4,6 milliarder dollar på mindre enn fire måneder og ble et eksempel på potensiell risiko for hedgefond.

Sumitomo Copper
Når:1996:
Tap: 14,3 milliarder kroner

Yasuo Hamanaka var kjent som Mr. Copper i Sumimoto Corporation, et av de største tradingselskapene i Japan. Var kjent for aggressiv trading. I 1996 ble det avslørt at Hamanaka hadde drevet uatorisert handel og påført selskapet et tap som nå var kommet opp ti 2,6 milliarder dollar. Hanaka satt 8 år i fengsel og slapp i juli 2005.

Barings Bank
Når: 1995:
Tap: 7,15 milliarder kroner

Nick Leeson drev hasardiøs spekulasjon i diverse aksje- og renteinstrumenter med påfølgende skjuling av tap for så å doble investeringen for å tjene tilbake det tapte. Resultatet var at tapene bare ble større og større.

Han satset stort på at Nikkei-indeksen i Tokyo skulle holde seg over 19.000 poeng. Kun kort tid etter kom det et jordskjelv som sendte Nikkei-indeksen ned syv prosent. Tapet var på 512 millioner dollar. I løpet av de neste tre månedene i 1995 kjøpte han mer en 20.000 future-kontrakter til en verdi av 3,6 milliarder pund på at Nikkei-indeksen skulle stige til over 19.000 poeng igjen.

Det skjedde aldri og medførte et tap for Barings Bank på nærmere syv milliarder kroner. Da Leesons dobbeltspill til slutt ble avslørt hadde han tapt 1,3 milliarder dollar. Barings Bank gikk konkurs.

Allied Irish Bank
Når: 2002:
Tap: 3,8 milliarder kroner

En valutatrader påførte banken store valutatap.

(Kilde: Dow Jones Newswires.)

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året