RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han tapte 242 milliarder på finanskrisen

Foto: ILIA PITALEV (AFP)
Sist oppdatert:
Mistet 90 prosent av formuen på ett år.

Vladimir Putin og Dimitrji Medvedev hevdet i fjor høst at finanskrisen var et vestlig problem som aldri ville ramme Russland.

Det viste seg raskt å være feil, og Russland måtte innse at de var en del av et globalt finansmarked som var på kanten av stupet.

Les også: Forsøker å kvele finanskrisen

Men Russlands styrtrike oligarker er kanskje de som har merket finanskrisen mest på pengepungen. De aller fleste har tapt enorme verdier som en følge av krisen som har herjet finansverden det siste halvåret.

Styrtrik playboy
Mikhail Prokhorov, mest kjent som en playboy som grunnla magasinet «Snob», ble nylig rangert som Russlands rikeste person i en årlig undersøkelse i Finans magazine.

Prokhorov sto oppført med en formue på svimlende 14,1 milliarder dollar, noe som tilsvarer 97 milliarder kroner.

Men dette er intet å regne sammenlignet med hva han sto oppført med i fjor. Da lå formuen hans på 21,5 milliarder dollar. Det betyr at Prokhorov har tapt 7,4 milliarder dollar, 51 milliarder kroner, på ett år.

Roman Abramovich er rangert som landets nest rikeste person med 13,9 milliarder dollar i formue. Chelsea-eieren har imidlertid tapt over ni milliarder dollar det siste året.

Deripaska verst rammet
Men storoligarken Oleg Deripaska (41) er den som har blødd mest. 41-åringen var rangert som Russlands rikeste de to forrige årene.

I dag står han oppført med en formue på 4,9 milliarder, mens i fjor hadde han 40 milliarder dollar. Det er et tap som tilsvarer 242 milliarder kroner.

De enorme tapene hos oligarkene skyldes hovedsakelig to ting.

- For det første er det fordi oligarkene hadde investert i selskaper som er knyttet til råvarer og energi. Og råvare- og energiprisene har falt dramatisk. Det andre er at mange av disse store oligarkene har lånefinansiert mye av sine investeringer. Det betyr at de er høyt giret i sum, og at de har mye gjeld, sier finansanalytiker ved First Securities, Harald Magnus Andreassen, til Nettavisen.

Deripaska hadde bygget opp formuen sin gjennom selskapet Basic Element, som også eier UC Rusal.

UC Rusal er verdens største aluminiumsprodusent og er også involvert i flyplasser, anleggssektoren og mineralvirksomhet.

Nær venn av Putin
41-åringen blir ofte beskrevet som Kremls favorittoligark og anses for å være en nær venn av statsminister Vladimir Putin.

Likviditetsproblemer og stupende aksjekurser tvang Deripaska til å gi fra seg aksjeposter i et kanadisk bildelfirma og aksjer i tysk anleggsvirksomhet til bankene, som hadde innvilget ham lån til å finansiere kjøpene.

I tillegg var Deripaska i ferd med å miste 25 prosent av eierandelen i Norilsk Nickel, som er verdens største aktør innen nikkelgruvedrift, før den statseide banken Vnesheconombank reddet ham ut av krisen med 4,5 milliarder dollar. Bankens styreformann er ingen ringere enn Putin.

Antallet på dollarmilliardærer i Russland har halvert det siste året som en følge av finanskrisen. I fjor hadde landet 101 dollarmilliardærer, mens i år er det bare 49.

Her følger årets rangering av dollarmilliardærer i Russland (og deres tap).

$14.1mrd. Mikhail Prokhorov, ned fra 21.5 milliarder dollar.

$13.9mrd. Roman Abramovich, ned fra 23 milliarder dollar.

$7.7mrd. Vladimir Lisin, ned fra 22.2 milliarder dollar.

$7.6mrd.Vagit Alekperov, ned fra 13.5 milliarder britiske pund.

$7.5 mrd. Suleiman Kerimov, ned fra 18 milliarder dollar.

$6.1mrd. Mikhail Fridman, ned fra 22.2 milliarder dollar.

$5mrd. Vladimir Potanin, ned fra 21.5 milliarder dollar.

$4.9mrd. Oleg Deripaska, ned fra 40 milliarder dollar.

$4.6mrd. Dmitri Ribolovyev, ned fra 11.7 milliarder dollar.

$4.5mrd. Alisher Usmanov, ned fra 13.3 milliarder dollar.

Kilder: The Times, Finans magazine

Høy rente? Sjekk om du kan spare minst 5000 kroner

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere