Gå til sidens hovedinnhold

Håper å unngå steining

Den andre anken til alenemoren som risikerer å bli steinet fordi hun fødte et barn utenfor ekteskap, skal opp for det nigerianske rettssystemet onsdag.

Lawal (31) ble i mai fjor dømt til døden ved steining fordi hun fikk sitt tredje barn utenfor ekteskap. Lawal bor i det nordlige Nigeria der strenge muslimske Sharia-lover er innført.

Onsdag kommer hennes andre anke opp for rettssystemet, etter at den første ble avvist i fjor.

Kjendis

Lawal er blitt internasjonal kjendis etter at hennes sak har vakt stor interesse i internasjonale medier. Hele verden vil følge med når anken kommer opp denne uken i delstaten Katsinas ankedomstol.

Alenemorens advokater er de beste i Nigeria, og kommer til å argumentere for at den opprinnelige rettssaken ikke var rettferdig. De nekter imidlertid for at dette er en prinsipielt viktig sak, i forhold til Sharia-lovene.

- Jeg kan ikke se hva vi tester. Vårt fokus er bare sikre rettferdighet, sier Ezinne Ndidi Ekekwe fra kvinnegruppen Baobab, som støtter Amina.

Mange argumenter

Advokatene kommer under ankesaken til å peke på at Lawal ble dømt av én dommer, ikke av et panel av tre, slik loven krever. Anklagen mot henne ble heller ikke godt nok forklart for henne på et språk hun kunne forstå, og hun ble ikke advart mot hva som kunne skje dersom hun tilstod, mener advokatene.

De argumenterer også med at Lawal allerede var gravid da Sharia-lovene ble innført i delstaten Katsina 1999, og at det eventuelle lovbruddet skjedde mens sekulær lovgivning fortsatt gjaldt, melder AFP.

Til tross for disse argumentene ble den opprinnelige dommen stående da ankesaken var oppe for første gang i august i fjor. Dersom de samme skjer denne gangen, vil en eventuell ny anke komme opp i den føderale domstolen i Kaduna.

Vrient for presidenten

Lawal-saken er blitt en vrien ball å ta imot for Nigerias president Olusegun Obaanjo, som har prøvd å roe ned utenlandske protester uten å fornærme den muslimske delen av befolkningen i landet.

Ingen er blitt steinet siden 12 delstater i Nigeria innførte Sharia-lover. Noen tyver har imidlertid fått hendene kuttet av, og flere er dømt til steining for forskjellige sexforbrytelser.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley