Gå til sidens hovedinnhold

Håper fortsatt å finne overlevende

Fremdeles er over 100 mennesker savnet etter bygningskollapsen i Tyrkia mandag, men redningsarbeiderne har fortsatt håp om å grave frem folk i live.

Hjelpearbeidere gravde tirsdag fram et trettitall skadde og 15 omkomne fra den sammenraste bygningen i den tyrkiske byen Konya. Katastrofen kan skyldes en konstruksjonsfeil, melder NTB-AFP-Reuters.

En 30 år gammel kvinne ble funnet i live 16 timer etter at bygningen kollapset, men letemannskapenes glede ble fort omgjort til sorg. Kort tid etter gravde de fram to døde til, og tirsdag ettermiddag var antallet omkomne kommet opp i 15. Frykten er stor for at dødstallet er godt over 100.

Hører stemmer
Tirsdag morgen kunne man fortsatt høre stemmer fra ruinene av boligblokken, og i minusgrader lette redningsmannskapene, hjulpet av slektninger, desperat etter overlevende. Mange av dem som lette, gravde med sine egne hender. Etter hvert fikk leteaksjonen hjelp av militære styrker. Også lavinehunder ble satt inn i søk.

Tirsdag kveld hadde hjelpemannskapene ennå ikke gitt opp håpet om å finne flere overlevende.

- Da bygningen kollapset, ble det dannet noen luftlommer der folk kan overleve. Vi tror vi kan finne flere mennesker i live – fra de lavere etasjene, sa Hakan Korkut, fra den frivillige hjelpeorganisasjonen AKUT.

Usikker årsak
- Vi vet ikke hvor mange mennesker som er fanget i ruinene. Vi gjør alt vi kan for å lokalisere dem, sier Tyrkias landbruksminister Sami Guclu til Reuters. Bygningen som kollapset rommet i alt 36 leiligheter, og det var registrert 144 beboere i bygningen, og antallet savnede er trolig over 100.

- Noen av familiene hadde besøk av folk som skulle feire høytiden, mens andre hadde reist bort. Det er derfor vanskelig å si hvor mange som befant seg inne i huset, sier Mustafa Torosoglu, som bodde i huset.

Årsaken til ulykken var tirsdag kveld ikke kjent, men man spekulerte på om det var en eksplosjon i deler av en sentralfyr, eller en konstruksjonsfeil ved bygningen.

Sprekker
Ifølge en brannmann som deltok i hjelpeaksjonen, oppfylte bygningen ikke kravene til sikkerhetsbestemmelsene. En kvinnelig beboer, Nesibe Tosun, bekreftet også at bygningen hadde hatt mange sprekker.

Mangelfulle bygningskonstruksjoner har tidligere ført til lignende ulykker i Tyrkia. Lørdag mistet seks mennesker livet da et trehus kollapset i sentrum av Istanbul, og i sommer omkom ti studenter da en skole raste sammen.

President Ahmet Necdet Sezer beklaget tirsdag den manglende respekten for tyrkiske bygningslover.

- Et menneskes liv er så viktig. Det må ikke ofres på grunn av uansvarlighet eller forakt for reglene, sa han i en uttalelse der han også ga sin kondolanse til de etterlatte.

Presidentens uttalelser styrker teorien med at bygningen ikke var ikke god nok konstruksjonsmessig stand.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene