*Nettavisen* Nyheter.

Håper på tysk seier mot Fredriksen

Tysklands finansminister uttaler seg om TUIs salg av Hapag-Lloyd.

18.08.08 14:26

Et konsortium med opphav i Hamburg leder budprosessen på det tyske reiselivskonsernet TUIS shippingdivisjon, Hapag-Lloyd.

NA24 - din næringslivsavis

Det sier Tysklands finansminister Michael Glos i et intervju med Handelsblatt mandag, melder Dow Jones Newswires. I en kommentar knyttet til om myndighetene har noen plan om å beskytte tyske verdier fra uønskede overtakelser sier han følgende:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (AP/SCANPIX)

- Selvfølgelig vil det være velkomment dersom tyske investorer vinner budkampen., og så langt som jeg hører er det et Hamburg-basert konsortium som leder budprosessen. Men uansett, Hapag-Lloyd vill ikke bli lidende dersom for eksempel et myndighetseid investeringsfond kjøpte seg opp, sier finansministeren.

Tidligere har TUI-ledelsen vært i samtaler med det Singapore-baserte rederiet Neptun Orient Lines, som skal være interessert i Hapag-Lloyd.

Ifølge Finansavisen er det den Hamburg-baserte investorgruppen, støttet av lokale politikere, som ønsker å beholde det tradisjonsrike rederiet i byen. Byen skal bidra med 200.000 euro i et aksjeselskap som skal legge inn bud. Men byen har ikke penger til å bidra i selve oppkjøpet. Det er i hovedsak den Hamburg-baserte privatbanken M.M. Warburg og logistikkgiganten Kuhne+Nagel som skal stå for finansieringen.

Slaget i Hannover
Det var etter press fra John Fredriksen, som eier 11,75 prosent av TUI, at TUI vedtok å kvitte seg med Hapag-Lloyd. Dette skjedde i mai etter årets mest omtalte generalforsamling i Tyskland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rederkjempen sendte sin våpendrager Tor Olav Trøim til Hannover. Der stilte Fredriksen knallharde krav og ønsket at containerskipvirksomheten skulle skilles ut av selskapet. John Fredriksen krevde opprinnelig to plasser i styret, men måtte finne seg i å ta kun en plass. I tillegg insisterte Fredriksen på at sittende styreleder Jürgen Krumnow måtte trekke seg.

Det endte riktignok med et tap mot tyskerne. Etter avstemningen på generalforsamlingen til TUI ble det klart at rederkjempens forslag om å kaste styreformann Jûrgen Krumnow fikk kun 42,6 prosent av stemmene og dermed falt forslaget.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.