Håpet Lindh skulle overleve

Foto: (Melitta Wellner/Reuters)

Anna Lindhs drapsmann fortalte i retten at han så på TV hele natten etter drapet og håpet at Lindh skulle overleve.

14.01.04 15:30

Da rettsforhøret av ham begynte, fortalte Mijailovic at han hadde det veldig tøft i dagene før drapet på Anna Lindh.

- I begynnelsen av september søkte jeg hjelp hos en lege i Tumba. Jeg fikk ikke treffe ham. Jeg hadde sovet kjempedårlig dagene før 10. september. Jeg tok en kniv med meg for å beskytte meg. Jeg hadde forfølgelsesvanvidd, sa Mijailovic da rettsforhøret av ham begynte.

Stemmer i hodet
Som i politiavhøret fortalte Lindh at det var stemmer i hodet hans som ba ham drepe Anna Lindh.

- Jeg kunne ikke motstå stemmene. Siden skjedde alt veldig raskt, sa Mijailovic med fast stemme, mens han vippet lett på stolen ifølge AP.

Husker ikke angrepet
Mijailovic sier at han ikke husker noe fra selve angrepet. Etterpå løp han fra drapsstedet.

- Jeg gikk bare rundt, lette ikke etter noe. Da jeg så Anna Lindh begynte stemmene å si at jeg skulle angripe henne. Jeg gikk fram men siktet ikke på noe spesielt sted. Jeg husker ingenting av det som skjedde, sa Mijailovic.

- Jeg kastet kniven i en papirkurv og capsen i en annen. Jeg gikk også til frisør og ville bli klippet, men frisøren ville ikke, fortalte Mijailovic.

Håpet hun skulle overleve
Etter drapet flyktet Mijailovic hjem til Tullinge utenfor Stockholm. Der så han på TV hele natten.

- Jeg håpet at hun skulle overleve, sa han ifølge Expressen.

Forhøret av Mijailovic ble avsluttet med at hans forsvarer Peter Althin stilte noen få spørsmål, men hele forhøret ble avsluttet tidligere enn ventet.

Forbød radiosendinger
Anna Lindhs drapsmann Mijailo Mijailovic ønsket ikke å forklare seg i retten så lenge saken gikk direkte i radio, og retten forbød derfor radiosendingene.

Både SVT og svensk TV 4 sender direkte lydopptak fra rettssaken mot Mijailo Mijailovic, og du kan høre TV 4s overføring via TV 2 Nettavisens web-radio.

Mijailovic ønsket ikke at hans forklaring skulle bli sendt direkte, og retten etterkom dette ønsket.

- Jeg er ikke vant med å snakke foran så mange mennesker. Det vil være lettere om det ikke sendes direkte, sa Mijailovic i retten før pausen.

Rettssaken mot Mijailovic, som har tilstått å ha drept Anna Lindh, fortsatte 13.30, og dommer Göran Nilsson åpnet med å innføre forbud mot lydopptak.

- Et slikt opptak ville kunne forstyrre Mijailovic under forklaringen. Derfor har retten kommet til at lydopptak blir forbudt, sa dommer Göran Nilsson

Før lunsj la statsadvokat Agneta Blidberg fram påtalemaktens syn på hendelsesforløpet 10. april da utenriksminister Anna Lindh ble stukket ned og drept. Mijailovic har innrømmet at det var han som stakk ned og drepte Lindh, men hevder det var en impulshandling og ikke med overlegg.

Hans forsvarer Peter Althin mener derfor han må frifinnes fra tiltalen om overlagt drap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag