*Nettavisen* Nyheter.

Har aldri vært i kontakt med sivilisasjonen

Foto: National Indian Foundation

Først nå har eksistensen blitt bekreftet.

01.02.12 11:07

Brasilianske myndigheter har denne uken bekreftet eksistensen til en uforstyrret og isolert indianerstamme i regnskogen Amazonas. Indianerstammen på om lag 200 mennesker har aldri vært i kontakt med sivilisasjonen.

De ble oppdaget etter at satellittbilder avdekket flere området med ryddet land i Amazonas i Brasil på grensen til Peru i april måned.

Fikk bekreftet at området var bebodd
Men først etter en flyging over området fikk brasilianske myndigheter bekreftet at det var bebodd.

- Arbeidet med å identifisere og beskytte isolerte grupper er en del av politikken til Brasil. Det å få bekreftet noe som dette innebærer flere år med metodisk arbeid, sier koordinator i National Indian Foundation, Fabricio Amorim, i en uttalelse.

68 isolerte indianerstammer
Det statlige byrået National Indian Foundation bruker fly når de skal identifisere nye stammer. Slik unngår de å forstyrre isolerte grupper. Holdningen til brasilianske myndigheter er at isolerte indianerstammer skal få fortsette med å leve etter egne tradisjoner, uten å bli forstyrret av den siviliserte verden, opplyser National Indian Foundation på sine nettsider.

National Indian Foundation anslår at det lever 68 isolerte indianerstammer i Amazonas.

Indianerstammen som nylig ble oppdaget, bor i små stråhytter og dyrker blant annet korn, bananer og peanøtter.

Like stort som Portugal
National Indian Foundation tror indianerne tilhører en gruppe, som snakker indianerspråket pano, som lever i reservatet Vale do Javari i grenseområdene mellom Brasil og Amazonas.

Området er nesten like stort som Portugal, og er trolig hjem for minst 14 isolerte stammer.

- Regionen har en konstellasjon av isolerte menneskegrupper som anses for å være den største i verden, sier Amorim.

Truet av moderne livsstil
Levemåten til indianerne er stadig truet av moderne livsstil. Illegal fiske, gruvevirksomhet, jakt, hogst, misjonsvirksomhet og narkotikasmugling er blant aktivitetene som forstyrrer og truer indianerne.

- Oljeleting i det peruanske Amazonas kan også destabilisere regionen, sier Amorim.

Men til tross for alle disse truslene fra den siviliserte verden, klarer de fleste indianerstammene å bevare sitt språk og sine tradisjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.