RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har godkjent avlytting

Sist oppdatert:
President George W. Bush innrømmer at han en rekke ganger har godkjent hemmelig avlytting i USA.

Lørdag uttalte den amerikanske presidenten i en tale at han personlig har autorisert hemmelig avlytting innenlands mer enn 30 ganger siden terrorangrepene 11. september 2001. Han gikk i talen hardt ut mot dem som har bidratt til å avsløre programmet.

- Dette er et strengt klassifisert program som er sentralt for vår nasjonale sikkerhet, sa han i en direktesendt radiotale fra Det hvite hus.

- Redder liv
Programmet ble avslørt i New York Times fredag, og sinte medlemmer av den amerikanske Kongressen har krevd en forklaring.
De vil ha svar på om overvåkningsprogrammet til The National Security Agency bryter med den amerikanske befolkningens borgerrettigheter, melder Associated Press.

Les mer om spionasjeprogrammet.

- Autorisasjonen til å drive hemmelig avlytting er en viktig del av vår krig mot terrorister. Den er avgjørende for å redde amerikanske liv. Det amerikanske folket venter at jeg skal gjøre alt som står i min makt, ifølge våre lover, for å beskytte dem og deres borgerrettigheter.

- Det er akkurat det jeg vil fortsette å gjøre så lenge jeg er USAs president, uttalte Bush.

Al-Qaida
Ifølge presidenten brukes avlytningen til å fange opp internasjonale samtaler til folk i USA som myndighetene mener har en «klar forbindelse» til al-Qaida eller andre terrornettverk.

Bush uttalte også lørdag at senatorene som blokkerer fornyelsen av den såkalte Patriot Act opptrer uansvarlig. Fredag lykkes demokrater i Senatet i samarbeid med en håndfull republikanere å utsette godkjenningen av loven.

Patriot Act ble innført kort tid etter 11. september 2001 for å gi myndighetene mer vidtrekkende verktøy i terrorbekjempelse. Motstandere av loven mener den truer folks grunnlovsfestede borgerlige friheter.

Personlige data
Blant de mest omstridte delene av the Patriot Act er fullmaktene myndighetene har fått til å få adgang til opplysninger om folks helsejournaler, biblioteksregistre og andre personlige data i forbindelse med terroretterforskning.

Loven gir myndighetene omfattende rettigheter til å drive telefonavlytting.

Om loven ikke fornyes vil disse fullmaktene utløpe 31. desember, men kun for personer hvis mistenkte kriminelle aktiviteter begynte etter denne datoen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere