*Nettavisen* Nyheter.

Har nådd hjertet av Falluja

Amerikanske og irakiske styrker heiste onsdag det irakiske flagget over den største politistasjonen i sentrum av Falluja. Se bildene fra kampene om byen her.

10.11.04 12:45

Det melder Sky News' korrespontent fra byen. De amerikanske og irakiske styrkene skal ha kontroll over 70 prosent av byen. Amerikanske kilder mener kampene likevel kan ta flere dager.

Politistasjonen som ble inntatt ligger ved hovedvei 10 som går gjennom sentrum av byen (se kart under).

De amerikanskledede styrkene skal ha trengt et godt stykke inn i den nordlige områdene, og hevdet tirsdag kveld at de kontrollerer rundt en tredel av byen. Minst ti amerikanske soldater og et ukjent antall opprørere er drept i de harde kampene.

Se bilder fra de dramatiske kampene på web-tv her. (abonnement)

Ifølge general Thomas Metz, som leder angrepet, har mange opprørere enten trukket seg tilbake til den sørlige delen av byen, eller flyktet.

- Ikke til døden
Onsdag morgen melder Sky News om harde kamper i byens hovedgate, Highway 10. Amerikanske soldater ble beskutt med maskingevær og granater.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtidig sier amerikanske offiserer at de blir møtt med hard motstand, men kanskje ikke så hard som de hadde ventet på forhånd.

- Fienden kjemper hardt, men ikke til døden, sa general Metz.

Et av målene med angrepet var å pågripe eller drepe opprørslederen Abu Musab al Zarqawi, men Metz regner med at han allerede har forlatt Falluja.

- Hold dere hjemme
I et opprop på en islamistisk nettside advarer en gruppe på åtte militante grupper som kaller seg «Forent iIslamistisk motstand» irakere i hele landet om å holde seg hjemme.

Gruppen hevder de vil iverksette en rekke angrep som hevn for amerikanernes angrep mot Falluja, og advarer irakere om at de vil sette sine liv i fare hvis de ikke holder seg hjemme.

Irakiske myndigheter innførte tirsdag portforbud i Bagdad på kvelds- og nattestid, for å unngå at opprørerne får muligheten til å «åpne en ny front» i Bagdad for å trekke amerikanske styrker bort fra Falluja.

Oppmot 15.000 amerikanske og irakiske soldater deltar i de harde kampene, mot et ukjent antall opprørere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.