En koronavariant som er oppdaget i dem brasilianske delen av Amazonas, er tre ganger så smittsom som det opprinnelige viruset, ifølge Eduardo Pazuello.

Vaksiner vil imidlertid fortsatt være effektive mot varianten, sa helseminister Eduardo Pazuello til Senatet i nasjonalforsamlingen torsdag. Han forklarte ikke hvem som sto bak studien han viste til, ei heller hvilke vaksiner som hadde blitt testet mot den nye mutasjonen.

Les også: Brasil er verstingen når det gjelder avskoging av Amazonas - Norge har bidratt med 8.3 milliarder

Forskningsinstituttet Instituto Butantan kunngjorde mandag at CoronaVac-vaksinen skulle testes mot Amazonas-varianten, men de har så langt ikke lagt fram resultatene.

Vaksinen er utviklet av kinesiske SinoVac i samarbeid med instituttet.

Helsedirektør Bjørn Guldvog frykter at denne mutasjonen kan spre seg i Norge:

Spredning

Varianten ble oppdaget i januar hos fire personer som reiste til Japan fra Brasil. De kom alle fra Amazonas-regionen. Den har også blitt oppdaget i andre deler av Brasil, og har spredt seg til andre land rundt om i verden.

Les også: Er AstraZeneca-vaksinen bare 10 prosent effektiv mot sør-afrikansk mutant?

Det finnes ikke bevis for at varianten gir verre sykdomsforløp, men det er konsensus blant forskere om at den er mer smittsom, i likhet med virusvariantene som har blitt oppdaget i henholdsvis Sør-Afrika og Storbritannia.

Alle tre variantene har endringer i spike-proteinet i overflaten av viruset, skriver Financial Times.

Økende andel

I en analyse gjort av forskningsinstituttet Fiocruz av 35 prøver i Amazonas i januar, ble varianten påvist i 91 prosent av dem. I desember ble varianten påvist i 51 prosent av 55 prøver.

Les også: Derfor frykter koronaforskere den sørafrikanske mutasjonen (+)

Det er innledet granskning mot helseminister Pazuello og departementets håndtering av koronasituasjonen i Amazonas' delstatshovedstad Manaus. Helsevesenet kollapset på grunn av skrantende oksygenforsyninger i januar, og flere pasienter endte opp med å ikke få respirator da de trengte det.