RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har tatt kontroll over oljelager

Foto: PATRICK BAZ (Afp)
Sist oppdatert:
Opprørere i Libya har tatt kontroll over oljeterminaler.

Torsdag ettermiddag melder NTB om at opprørere i Libya har tatt kontroll over landets viktigste oljeterminaler. Demonstrantene skal ha sagt at de beskytter oljen.

En oljeterminal er et industrianlegg hvor oljen lagres.

Det har også vært spekulasjoner rundt at landets diktator vil ødelegge landets oljereserver på grunn av opprøret mot ham. Libya er et land med store oljeressurser. Og økonomien i landet er først og fremst basert på oljeindustrien.

Oljeprisbekymring
Uroen i landet reiser også bekymring for oljeprisen. Etter som opptøyene fortsetter i Libya, kan det føre til at et hopp i oljeprisen kan skade den skjøre verdensøkonomien, melder Al Jazeera.

Et øyenvitne fortalte til Al Jazeera at soldater skal ha skutt mot demonstrantene med tunge skytevåpen i fem timer i byen Az Zawiyah nord i Libya onsdag morgen. Noen av demonstrantene skal ha vært bevæpnet med jaktrifler mens andre var ubevæpnet.

- Skytingen var direkte ment mot folket. De skjøt folk i hodet eller brystet. De prøvde å drepe folk, ikke bare skremme dem, forteller øyevitnet.

Les også: Gaddafi skylder på bin Laden

Mist 100 drept
Minst 100 mennesker skal ha blitt drept og rundt 400 skal ha blitt skadet og brakt til sykehus.

Onsdag ettermiddag holdt landets diktator sin tredje tale etter at opptøyene startet i landet.

Francios Zimeray, som er menneskerettighetsambassadør i Frankrike,sier at opp til 2000 personer kan ha omkommet til nå i Libya etter sammenstøtene, melder Al Jazeera.

Han sier også at det er klare bevis på at Gaddafi har begått forbrytelser mot menneskeheten.

- Al-Qaida står bak
Han hevder at Al-Qaida står bak opprøret i Libya.

- Folk fikk dekket alle sine daglige behov. Hvorfor måtte dere involvere dere i denne (Osama) bin Laden-ideologien? sa Gaddafi i en TV-sendt tale torsdag ettermiddag.

Han sa også at flere av de som står bak opprøret i landet er ettersøkt av amerikanske myndigheter siden de er Al-Qaida-medlemmer.

- Folk med en hjerne ville ikke ha deltatt i disse protestene. Det er barn som har fått ulovlige, hallusinerende piller, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere