Har tatt tre britiske marineskip

Foto: (SCANPIX)

Irans marine har tatt tre britiske krigsskip med et mannskap på til sammen åtte personer om bord i arrest etter at de angivelig skal ha seilt i iransk farvann. Britene forhøres nå av iranske myndigheter.

21.06.04 20:58

Det opplyser Hamid Reza Asefi, en talsmann for iranske myndigheter ifølge AFP.

- Mannskapet blir nå forhørt, og vi har innledet en etterforskning, la han til.

Ifølge iranske kilder skal de britiske fartøyene ha vært utstyrt med maskinpistoler og kart, og ha tilhørt den britiske flåten.

En britisk talsmann bekreftet mandag ettermiddag at de har mistet kontakten med tre små patruljebåter leden mellom Irak og Iran.

Storbritannias forsvarsdepartement sjekker rapporter om at Iran kan ha pågrepet tre britiske marineskip og arrestert åtte britiske sjømenn.

Bekrefter
Det britiske forsvarsdepartementet bekreftet mandag kveld at åtte personer tilknyttet den britiske marinen var blitt arrestert av iranske myndigheter, etter at de tidligere på dagen meldte at de hadde mistet kontakten med mannskapet.

Men en talsmann for den britiske hæren avviser at det var snakk om "krigsskip":

- Disse båtene blir brukt til opplæring av irakisk politi. La oss kalle det elvepoliti, het de i en uttalelse fra den britiske hæren ifølge NTB.

- Vi har mindre båter som går opp og ned Shatt al-Arab-kanalen ved området rundt den irakiske byen Basra, sier talsmannen. Han avviser tidlige meldinger mandag om at det var snakk om krigsskip som rent vås.

Toner ned
Britene forsøkte mandag å tone ned hendelsen som en "lavnivå"-episode, og en talsmann for det britiske forsvarsdepartementet mener at de tre patruljebåtene tilfeldigvis må ha kommet inn i iransk farvann.

- Elva er 1.6 kilometer bred. Grensa går ca. midt i elva. Kanskje det var tvil om hvilken side båtene befant seg på, sa den britiske talsmannen.

Britiske diplomater i Teheran forhandlet mandag kveld med iranske myndigheter for å få løslatt de åtte sjøfolkene, ifølge BBC.

Anstrengt forhold
Forholdet mellom Iran og Storbritannia har vært anstrengt den siste tiden.

Grunnen er at Storbritannia har sluttet seg til andre FN-medlemmer som anklager Iran for å være mindre enn fullt ut sammarbeidsvillig overfor FNs atomkontroll-komité.

Ifølge det Storbritannias utenriksdepartemenet har britiske diplomater i Tehran vært kontakt med iranske myndigheter, men det er fremdeles usikkert hva som har skjedd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag