Harde kamper i Øst-Timor

Minst tre er drept og over et dusin skadd i Øst-Timors hovedstad Dili torsdag. Hæren kjemper mot opprørssoldater, mens fredsstyrker fra flere land er på vei.

25.05.06 16:11

Kampene er de verste siden løsrivelsen fra Indonesia i 1999, og utenriksminister Jose Ramos Horta innrømmer at situasjonen er ute av kontroll.

Hæren mot opprørssoldater

Det er hæren, bestående av 800 soldater, og 600 avskjedigede soldater som har barket sammen. Lokalbefolkningen har rømt innendørs for å verne seg mot den omfattende geværilden. De døde skal være en soldat og to opprørssoldater.

I tillegg skal en uskyldig tilskuer fra Sør-Korea være skutt i nakken, mens forretninger og bolighus er stukket i brann og røyken ligger tykk over gatene i Dili.

Malaysia sender styrker

Regjeringen i Øst-Timor har bedt om hjelp fra andre nasjoner for å bevare kontrollen i landet, og fredsstyrker fra Australia, New Zealand og den tidligere koloniherren Portugal er på vei.

Malaysia melder også torsdag at de vil sende fredsstyrker til Øst-Timor så raskt som mulig. En nærmere offisiell redegjørelse for fredsaksjonen ventes fra malaysiske myndigheter i løpet av dagen, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Rømmer landet

Utlendingene rømmer nå landet. Blant annet har 40 ansatte ved Australias ambassade evakuert, og USA har kun beholdt helt essensielt personell.

- Dette er tragisk, det er tragisk at østtimoreserne slåss mot hverandre på denne måten. Jeg er sjokkert og trist, uttaler australieren Malcolm Cooler til AP på flyplassen i Dili, mens han venter på fly ut.

Styrker fra Australia bestående av 150 soldater, helikoptre og et Hercules-fly er på vei for å ivareta sikkerheten ved flyplassen.

Nordmenn
På grunn av den urolige situasjonen fraråder Utenriksdepartementet reise til og opphold på Øst-Timor, med mindre det er strengt nødvendig.

Norske borgere i området oppfordres til å ta kontakt med ambassaden i Jakarta for oppdatert informasjon og registrering

Ny nasjon

Indonesia styrte Øst-Timor med hard hånd i 24 år, og så mange som 200.000 mennesker skal ha blitt trept under okkupasjonen. Konflikten nå skal handle om at opprørssoldatene føler seg diskriminerte fordi de er fra den vestre delen av landet, mens den militære ledelsen er fra øst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.