*Nettavisen* Nyheter.

Hasan puster selv

Foto: REUTERS/Uniformed Services University of the Health Sciences/Handout ( (Scanpix)

Men det er fortsatt usikkert om den mistenkte Fort Hood-drapsmannen er i stand til å kommunisere.

08.11.09 17:19

Ifølge myndighetene var det den 39 år gamle legen og majoren Nidal Malik Hasan som åpnet ild mot medsoldater på Fort Hood i Texas torsdag, der 13 personer ble drept og 30 skadd.

Hasan ble selv skadet av en sivil politibetjent, og havnet i koma.

Les om politikvinnen som skjøt ham her: Hylles som helt etter massakren

John Rossi, en talsmann for den amerikanske hæren, oppgir at Hasan er blitt fjernet fra respiratoren. Dette melder nyhetsbyrået AP.

Hasan skal fremdeles befinne seg på intensivavdelingen ved et militært sykehus.

Talsmannen oppgir også at det er usikkert om Hasan er i stand til å kommunisere.

I den siste tiden har etterforskere ventet på at Hasan skal våkne fra komaen. I mellomtiden har de spekulert i hvilke motiv som ligger bak Hasans skytemassakre.

Kobles til terrorister fra 9/11
Hasan har blant annet blitt koblet opp mot terroristene fra 11. september.

Les mer:Gikk i moské med 11. september-teorrister

Han skal ha tilhørt en moské ledet av en radikal imam som skal ha vært en «åndelig rådgiver» til tre av kaprerne som angrep USA den 11. september 2001.

Nå ønsker FBI å undersøke om han faktisk møtte terroristene der.

Etterforskerne er fremdeles usikre på hvilken motiv som lå bak massakren. Denne koblingen til moskeen kan nå være en ny viktig ledetråd.

Imamen anklaget for å støtte terrororganisasjoner
Den kontroversielle moskeen, Dar al-Hijrah, ligger i Great Falls i Virginia.

Hasan skal ha besøkt moskeen i 2001 samtidig med to av teorristene fra 11. septemberangrepet. Hans mors begravelse ble holdt her i mai samme år.

Imamen på den tiden het Anwar al-Awlaki. Han ble nektet å reise til London på et møte, på grunn av en kobling til en video som ble funnet august samme år. Han ble da anklaget for å støtte angrep på britiske tropper, og at han støttet teorristorganisasjoner.

Skremt over å bli overført til Afghanistan
Hasan er født i Amerika i en palestinsk familie, og fikk stillingen som psykiatriker i den amerikanske hæren mot hans foreldres ønske.

Han skal etter hvert ha blitt en aggressiv kritiker av amerikanske krigføringen i Irak og Afghanistan, og skal ha prøvd forgjeves å gå fra stillingen sin.

Han tok imot soldater som returnerte fra frontlinjene, og fortalte slektninger at han var skremt ved tanken på å bli overført til Afghanistan senere i år, hvilket ville ha vært hans første år i krigssonen.

Etterforskere er usikre på Hasans motiv. Det spekuleres i personlige overbeviser, nervøst sammenbrudd, stress over hans kommende stilling i Afghanistan eller andre årsaker.

Hasan skal ha ropt ut «Allahu Akhbar» (Gud er stor) etter skytingen, og skal tidligere ha gitt bort kopier av Koranen til naboer.

Etterforskerne har ikke funnet noe som indikerer at Hasan planla angrepet sammen med noen andre.

I denne stund blir Hasans papirer, PC og mobildata undersøkt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.