RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hasjkafeene rammes av røykeloven

På coffe shopene i Amsterdam kan du røyke hasj og marihuana lovlig, men fyrer du opp en røyk, så bryter du loven.

Amsterdams verdenskjente hasjkafeer, eller såkalte coffe shops, risikerer å lide under den strenge røykeloven som blir innført i Nederland 1. juli.

Hasjkafeene har lov til å selge både marihuana og hasj over disken. Men når den nye loven inntrer, vil det ikke være lov å røyke tobakk på kafeer og restauranter i Nederland. Dette vil også gjelde for hasjkafeene. Men paradoksalt nok inngår verken marihuana eller hasjisj i den nye røykeloven.

- Denne loven er idiotisk
Det betyr at kundene på hasjkafeene må i så fall røyke marihuanaen eller hasjisjen ren - uten å blande den ut med tobakk. Dette kan bli sterk kost for selv de mest garvede hasjkafékundene.

- Denne loven er idiotisk. Det blir nesten umulig å håndheve denne loven. Hvordan skal man kunne sjekke om noen røyker cannabis blandet ut med tobakk, eller om de røyker ren cannabis, sier Willem Panders, leder for den nederlandske tobakkfagforeningen, til The Independent.

Men til tross for aktiv lobbyvirksomhet har hasjkaféeierne mislykkes med å få et fritak fra loven.

- Hasjkafeene vil bli behandlet på samme måte som alle andre i utelivsbransjen, sa den nederlandske statsministeren Jan Peter Balkanende i forrige uke.

Utsatt for passiv røyking
Myndighetenes begrunnelse for å innføre røykeloven er av helsemessige årsaker. Hensikten vil være å beskytte folk i utelivsbransjen mot passiv røyking. Men til tross for den nye røykeloven, så vil de ansatte ved landets mange hasjkafeer fortsatt være utsatt for passiv røyking når kundene tenner opp hasjpipen.

Ifølge det nederlandske bransjebladet Horeca Vizier er det mange hasjkaféeiere som frykter for fremtiden og forsøker å kvitte seg med kafeene i all hast.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere