RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hastemøte i FN om Israel

Foto: Hussein Hussein, AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
FNs generalforsamling innkaller til spesialmøte fredag for å behandle Israels trusler mot Yasser Arafat.

FNs generalforsamling samles etter at Israel har truet med å utvise palestinernes leder Arafat fra Vestbredden. Det melder FN-kilder ifølge nyhetsbyrået AFP.

Sudan krever en resolusjon som gir Israel klar beskjed om å avstå fra slike planer, men et liknende fremstøt ble blokkert i Sikkerhetsrådet tidligere i uken av et amerikansk veto. Årsaken var at USA mente resolusjonsforslaget var ubalansert, siden det ikke omfattet spørsmålet om palestinske angrep mot Israel.

Prøver igjen

USA har fått kraftig kritikk fra flere hold etter sitt veto. Nå skal FN på nytt forsøke å komme til enighet, denne gangen i generalforsamlingen.

Samtidig sier Israels president Moshe Katsav at palestinernes leder kan spille en aktiv rolle i arbeidet med å få fredsprosessen i Midtøsten i gang igjen.

- Forutsetningen er at Arafat går inn for en våpenhvile og setter i verk tiltak mot ytterliggående grupper, sier Katsav.

Uttalelsen står i skarp kontrast til hva statsminister Ariel Sharon og andre medlemmer av regjeringen har uttalt. Regjeringen har også gjort et prinsippvedtak om å utvise Arafat, og enkelte har også tatt til orde for at han bør likvideres.

Uthalingstaktikk

Israels utenriksminister Silvan Shalom beskylder palestinernes president Yasser Arafat for å forsøke å hale ut tiden ved å foreslå nok en våpenhvile.

- Arafat prøver å lure oss en gang til, fordi han vet at det er den eneste måten han kan bli værende i regionen, sa Shalom torsdag, på en pressekonferanse med presidenten på Den dominikanske republikk, Hipolito Mejia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere