RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hastig farvel til Irak

Sist oppdatert:
Natos nei til å sende soldater til Irak stiller den norske beslutningen om å la stabsoffiserer bli igjen i et talende lys.

Den amerikanske eks-guverøren Paul Bremer overlot makten til den midlertidige irakiske regjeringen to dager før tiden for å hindre selvmordsbombere i å ødelegge dagen. Det sier mye om problemene irakerne står overfor, og Bush-administrasjonens iver etter å bli kvitt okkupantstempelet før valgkampinnspurten.

Men seremonien i Bagdad mandag endrer lite på maktforholdene i Irak. Den nye regjeringen har ikke mulighet til å ta vare på sikkerheten i Irak, det skal de rundt 140.000 amerikanske soldatene i landet fortsatt sørge for. Dermed er i realiteten den nye regjeringen prisgitt USA. Paul Bremer har også sørget for å håndplukke de administrative lederne i de nye departementene.

Under Nato-møtet i Istanbul fikk president Bush nei til ønsket om å sende styrker i regi av Nato til Irak. Det er bra. Hadde Nato sagt ja, ville det være å godkjenne Bush-administrasjonens påstand om at krigen mot Saddam var en fortsettelse av krigen mot terroristene i Afghanistan. I stedet nøyer medlemslandene seg med å tilby trening av nye irakiske sikkerhetsstyrker. Hovedinnsatsen skal fortsatt være Afghanistan, der antall Nato-soldater øker fra 6500 til 10.000.

Mens de fleste Nato-landene sa nei til å sende soldate til Irak, beholder Norge 12 stabsoffiserer i landet. Kanskje blir det også flere, dersom opplæringen av irakerne skjer i Irak. Regjeringen trodde kanskje at stabsoffiserene var en spydspiss for Nato-styrker som ville komme. I stedet markerte møtet i Istanbul en sunn skepsis til USAs forsøk på å få alliansen inn i Irak. Den skepsisen burde vært mer framtredene hos forsvarsminister Kristin Krohn Devold og resten av regjeringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere