*Nettavisen* Nyheter.

Havet kan sluke kystbyene

Foto: MONTASJE/SCANPIX

Drivhuseffekten kan føre til at havet stiger med hele sju meter, advarer forskere i en ny rapport. Det betyr at kystbyer som Bergen kan bli lagt under vann.

27.01.05 15:07

Ifølge en artikkel i det anerkjente tidsskriftet Nature kan en fortsatt økning av CO2-utslippene føre til at gjennomsnittstemperaturen på jorden stiger med inntil 11 grader.

En rapport som ble kjent tidligere i uken viser at en temperaturstgning på bare to grader vil føre til permanente endringer i klimaet, skriver den britiske avisen The Independent.

Katastrofe
Den nye undersøkelsen tar hensyn til flere variabler enn tidligere studier, og spår drastiske endringer dersom de «verste» spådommene slår til. Da kan havet komme til å stige inntil sju meter. Det betyr katastrofe for store deler av dagens kystområder. Et utslag kan være at storbyer som London kan bli lagt under vann, heter det i artikkelen fra Nature.

Tilsvarende virkninger kan ramme Norge. Samtidig vil de høytliggende områdene også få merke forandringene.

- En verden som er 11 grader varmere, vil være dramatisk annerledes enn i dag. Store høytliggende områder kan bli 20 grader varmere enn i dag, sier David Stainforth ved Oxford University, som har ledet studien.

2000 muligheter
Prosjektet har beregnet virkningene av over 2000 ulike framtidsscenarier avhengig av hvor mye klimagasser som blir sluppet ut. Sett under ett, gir de mange alternativene en gjennomsnittlig økning på 3,4 grader. Det er omtrent samme tall som FNs klimapanel har kommet fram til. Men noen av alternativene gir svært store utslag.

Forskerne mener endringene kan komme i løpet av noen tiår, eller først om flere hundre år. Stainforth frykter at utslippene av klimagasser på dagens nivå uansett kan føre til farlige forandringer over tid.

- Når man ser på disse temperaturene, blir jeg virkelig bekymret, sier han.

Studien er gjennomført ved hjelp av datakraften til 90.000 hjemmedatamaskiner som har deltatt i prosjektet climateprediction.net. Et lite skjermspareprogram sørger samtidig for at ledig kapasitet på maskinene brukes til å gjøre biter av kompliserte beregninger som er del av klimaprosjektet.

Kyoto
Kyoto-avtalen går ut på å stabilisere utslippene på 1990-nivå. Forskerne mener dette kan vise seg å være for lite. Dersom temperaturen øker med 11 grader, vil det være den største klimaendringen i jordens geologiske historie. For 100 millioner år siden var gjennomsnittstemperaturen trolig rundt seks grader høyere enn i dag.

- 11 grader er virkelig mye. Dersom det stemmer, kommer vi inn i et område vi vet svært lite om, selv ut fra jordens geologiske historie, sier professor Bob Spicer ved Open University.

Usikkert
Direktøren ved klimaforskningsinstiutttet Cicero, Pål Presterud, mener undersøkelsen må tas alvorlig, selv om det er vanskelig å forutse hvor store endringene blir.

- Usikkerheten i disse anslagene er veldig store. Men de viser at man løper en risiko for at det kan få dramatiske utslag, sier direktøren ved klimaforskningsinstiutttet Cicero, Pål Presterud, til TV 2 Nettavisen.

Han er ikke i tvil om at undersøkelsen er basert på solid vitenskapelig metode.

- Men uansett når man lager scenarioer, er det veldig usikkert, sier han.

Han peker på at dersom Grønlandsisen smelter, vil det føre til at havet stiger sju meter. Dersom temperaturen øker bare tre grader, vil isen smelte i løpet av 1000 år. Men selv en stigning i havnivået på bare en meter vil få store konsekvenser for land som Bangladesh.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.