RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hedret mannen som ville drepe Hitler

Sist oppdatert:
Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder uttrykte tirsdag sin respekt for kuppmakerne som for 60 år siden forsøkte å ta livet av Adolf Hitler.

Også Tyskland hadde sine motstandshelter under nazi-regimet. Tirsdag, på dagen 60 år etter det berømte bombeattentatet mot Adolf Hitler og hans nære krets, hedret tyskerne grev Claus Schenk av Stauffenberg og andre som våget å stå opp mot føreren.

I en tale tirsdag sa Schröder at de tyske motstandsheltene, som vanligvis ofret livet, viste at det var mulig å gå imot nazi-regimet, skriver nyhetsbyrået AP.

Den mest kjente av dem var grev Claus Schenk av Stauffenberg, den tyske obersten, som plasserte en tidsinnstilt bombe under konferansebordet i Hitlers hovedkvarter «Ulveskansen» 20. juli 1944. Greven utløste tidsinnstillingen og forlot konferanserommet. Men fordi bomben var plassert under et bord med svært tykk plate, overlevde Hitler eksplosjonen.

Etter attentatet fikk Hitlers medarbeidere varslet lojale folk i Berlin, der Stauffenberg og de andre toppsammensvorne ble arrestert. Allerede samme kveld ble kupplederne henrettet ved skyting, og opprøret mot Hitler var over.

- Motstandskampen mot diktaturet begynte allerede i 1933, da nazistene tok makten, sa Schröder i sin tale. Titusener som trosset Hitler endte i fengsler og konsentrasjonsleire, ble drevet i eksil eller drept.

Schröder sa at merkedagen 20. juli er en påminnelse til tyskerne om igjen og igjen å forsvare verdier som frihet og toleranse.

Schröder sa også at tyskerne må spørre seg hvordan diktatoren kunne holde på så lenge med bred støtte i folket. De som ytte motstand mot nazistene i Tyskland klarte aldri å samle noe tilsvarende.

Markeringen tirsdag ble skjemmet av hærverk da vandaler sprayet nynazistiske slagord på en minneplakett for Claus Schenk av Stauffenberg.

Til stede på tirsdagens seremoni var også en 93 år gammel gråhåret kvinne med en spesiell historie å fortelle. Slottet til Freya von Moltke og hennes mann ble under krigen et samlingspunkt for Hitlers fiender, mens diktatoren var på høyden av sin makt.

Kretsen rundt ekteparet ble kjent som Kreisau-sirkelen. De møttes i hemmelighet på Moltke-ekteparets slott, men Helmuth James von Moltke ble arrestert før Stauffenbergs mislykkede attentat og henrettet i 1945, skriver AP.

- Selv om vi ikke lyktes og selv om vi var svake, så holdt vi den europeiske menneskeligheten i live i Tyskland, og da mener jeg alle som sto opp mot Hitler, uttalte hun til Mitteldeutsche Zeitung.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere