*Nettavisen* Nyheter.

Hele byen er trådløs

Google har nå sørget for at en hel by har fått gratis trådløs internettilgang.

17.08.06 09:40

Det var lenge spekulert i om Google skulle begynne å bygge ut sine egne trådløse nettverk i amerikanske byer. Til slutt ble det bekreftet at selskapet sammen med EarthLink skulle bygge et trådløst nettverk for hele San Francisco.

Satser i sin hjemby
Nå har selskapet åpnet et gratis trådløst nettverk for alle innbyggerne i sin hjemby Mountain View i Silicon Vally. Det eneste du trenger for å komme deg på nettverket er en Gmail-konto, og nettverket er ikke reklamefinansiert.

- Opplevelsen er ikke noe annerledes enn om du skulle surfet på internett hjemme. Det er et helt gratis nettverk. Du trenger ikke å se noen reklamer, sier Chris Sacca, leder for Googles spesialaktiviteter, til AFP

Totalt dekker det trådløse nettverket et område på 31 kvadratkilometer.

Fester sendere i lyktestolper
Selskapet har satt opp sendere på offentlige lyktestolper. I tillegg har selskapet samarbeidet med innbyggerne i byen om å sette opp sendere på takene til privatpersoner der det ikke har vært mulig å bruke stolper.

Ifølge AFP skal nettverket være designet først og fremst for å gi trådløs nettilgang utendørs, men ved hjelp av signalforsterkere skal innbyggerne enkelt kunne få gode signaler innendørs. Hastigheten er begrenset til hva kunder normalt kan kjøpe som en DSL-tjeneste.

Vil inspirere andre til å bygge
Totalt skal selskapet ha brukt rundt én million dollar på å bygge nettverket, og det skal være «fenomenalt billig» å drifte.

Her kan du se kart over hvordan senere er utplassert i byen.

- Et av hovedmålene med prosjektet var å inspirere innbyggerne til å se verdien av nettilgang over alt og samtidig inspirerer andre utbyggere til å utvikle egne nettverk, sier Sacca.

Google har over 1.000 ansatte i byen som nå vil kunne eksperimentere med nye teknologier og tjenester i forbindelse med denne typen nettverk.

Sandkasse for hele bransjen
Selskapet har nå også blitt kontaktet av en rekke utviklere av wi-fi-telefoner og lignende utstyr som vil prøve ut utstyret sitt på Googles nye nettverk.

- Vi har nå en sandkasse å leke i. Hos Google er arbeid en lek. Det er en sandkasse, ikke bare for Google, men for alle i denne industrien, sier Sacca.

Skal vi tro Google kommer de ikke til å bygge ut trådløse nettverk i flere byer.

- Vi kommer til å fokusere på å få dette til å fungere og fungere godt. Vi har masse arbeid foran oss både her og i San Francisco, forteller Sacca til AFP.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.