RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hele politistyrken mot sigøynere

Myndighetene i Slovakia vil onsdag sette inn mer enn 20.000 politifolk og soldater for å slå ned sigøyneropprøret som har vart siden fredag.

Om lag åtte prosent av Slovakias 5,4 millioner innbyggere er sigøynere. Nå protesterer de mot regjeringens planer om å kutte de sosiale ytelsene.

Hundrevis av demonstranter har de siste dagene samlet seg i flere byer for å vise hva de mener om reformene som skal innføres før Slovakia blir medlem av EU 1. mai. De har satt fyr på butikker, ramponert gater og sloss med politiet.

Tirsdag deltok statsminister Mikulas Dzurinda i et krisemøte hvor regjeringen vedtok den største utplasseringen av sikkerhetsstyrker siden kommunismen falt i 1989. Da var landet en del av Tsjekkoslovakia.

Siden opprøret begynte er 55 sigøynere arrestert, 15 av dem i den østlige byen Trebisov hvor to politimenn ble såret da demonstrantene kastet flasker og stein i et regelrett gateslag.

Mange av Slovakias sigøynere lever i stor fattigdom og har begrenset adgang til utdanning, arbeid og offentlige tjenester. EU har gjentatte ganger kritisert Slovakias manglende innsats for å integrere folkegruppen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere