RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hele uttalelsen til Jan Petersen

Sist oppdatert:
Her er hele uttalelsen til Jan Petersen i forbindelse med flomkatastrofen i sørøst-Asia.

Flodbølgekatastrofen er en ufattelig tragedie

Det er en ufattelig tragedie vi står overfor hvor over 80 000 mennesker antas omkommet i den verste flodbølgekatastrofen i nyere tid, sier utenriksminister Jan Petersen. Vi ser at denne også har rammet mange norske borgere, både dem som var på ferie og bosatt i de rammede områdene og deres pårørende her hjemme. Våre tanker og omsorg må nå gå til dem som er rammet, sier utenriksministeren.

Foreløpig er 21 nordmenn meldt omkommet, mens det pr. i dag er 430 som er oppgitt å være savnet fordi de antas å ha oppholdt seg i katastrofeområdet da katastrofen inntraff.

I tillegg til disse er de ca 830 personer som var på reise i Sør-Asia, og enkelte av disse kan ha befunnet seg i det rammede området på katastrofetidspunktet. Det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til disse tallene og vi må frykte at tallet på omkomne kan stige i dagene som kommer.

Regjeringen vil markere sorgen over ofrene ved at det 1. januar flagges på halv stang fra alle offentlige bygninger. Videre er den norske kirke anmodet om at sorgen markeres i gudstjenestene 1. nyttårsdag.

Det er besluttet at – så sant mulig – skal de omkomne transporteres hjem til Norge for begravelse. Regjeringen legger stor vekt på dette, og at hjemtransporten kan finne sted på en verdig måte. De nødvendige forberedelser er iverksatt. Her hjemme har politiet begynt forberedelsene, blant annet på Gardermoen flyplass. De pårørende vil selvsagt bli kontaktet.

Et norsk helseteam er ankommet Thailand og skal bistå nordmenn på stedet. Ytterligere et bredt sammensatt helseteam er reist i dag og et tredje skal reise i morgen for å bistå dem som ikke trenger båre på hjemreisen.

Et eget ambulansefly er på vei til Norge fra Phuket med 24 skadde skandinaviske borgere, hvorav de fleste er nordmenn. Et ambulansefly nummer to vil gå fra Bankok i løpet av neste døgn med et tilsvarende antall skadede.

Det er full enighet mellom norske myndigheter og reiseoperatørene om at det må ytes maksimalt bistand for å få alle hjem så fort som mulig. De skandinaviske landene og SAS har samarbeidet om å etablere en ekstraordinære hjemtransport. Utenriksdepartementene i Norge, Sverige og Danmark har foreløpig, basert på den kapasitet SAS kan frigjøre. besluttet å iverksette 10 flygninger med en samlet kapasitet på ca 2000 personer. Flere av disse flyene er allerede underveis.

Norske myndigheter har så langt stilt 50 millioner kroner til disposisjon for hjelpearbeidet via FN og ikke-statlige organisasjoner. Regjeringen har besluttet å stille ytterligere 50 millioner til disposisjon for humanitært hjelpearbeid. Disse midlene vil i første rekke bli kanalisert via FN.

Statsministeren vil i løpet av dagen ha telefonsamtaler med sine nordiske kolleger og med FNs generalsekretær Kofi Annan om flodbølgekatastrofen og hva man kan gjøre for å lindre den menneskelige lidelsen som den har ført til.

Torsdag ble også denne linken opprettet, til hjelp for de pårørende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere