*Nettavisen* Nyheter.

Hele verden følger med

Mens den forliste ubåten tømmes for luft, jobber flere land på spreng for å redde de syv personene om bord. En ubemannet miniubåt er på vei fra USA.

05.08.05 16:16

Storbritannia, USA og Japan har nå kastet seg inn i kampen om å redde besetningen på syv i ubåten.

Ifølge kaptein Igor Dygalo i den russiske marinen er et amerikansk fly på vei til marinebasen i San Diego i California, der det skal plukke opp to automatiserte ubåter av typen «Super Scorpios» og frakte fartøyene til åstedet for ulykken utenfor den russiske halvøya Kamchatka.

I tillegg vil 30 amerikanske sjømenn bidra i redningsaksjonen, melder CNN.

Nå begynner det imidlertid å haste.

Flere både norske og russiske kilder oppga fredag formiddag at ubåten bare har luft nok for et døgn til.

Fire japanske skip
Dygalo sier også at Storbritannia bidrar til redningsaksjonen, uten å spesifisere hvordan.

Tidligere fredag ble det kjent at Japan bistår i operasjonen med minst fire skip.

Tilsammen ti skip er angivelig med i hasteaksjonen.

Fanget i fiskegarn
Miniubåten skal torsdag morgen lokal tid ha fått propellen inn i et fiskegarn før den sank til havbunnen sør for Kamchatka-halvøya ved den russiske stillehavskysten. Orlogskaptein Hans Lauritzen i Sjøforsvaret omtaler hendelsen som et skrekkscenario som enhver som har vært om bord i en ubåt kan identifisere seg med.

Ubåten av typen AC-28 er 13,5 meter langt og 5,7 meter bredt. Miniubåten kan nå en hastighet på 3,3 knop, og dykke ned til maksimalt 1.000 meters dybde. Skroget er av titanium.

Få timer igjen
Russiske myndigheter har uttalt at de har vært i kontakt med sjømennene, og hevder at ingen skal være skadd.

Orlogskaptein Hans Lauritzen sier imidlertid til TV 2 Nettavisen at situasjoenn er akutt, og at det er vanskelig å si hvor lenge ubåten kan holde det gående med sju mann om bord. Miniubåten det er snakk om skal være laget for et mannskap på tre.

Ifølge nyhetsbyrået Interfax har mannskapet om bord nok oksygen til å overlevere i om lag 24 timer fra og med tidlig torsdag ettermiddag, norsk tid.

Klokken 14.50 norsk tid melder Sky News om at oksygenbeholdningen om bord på miniubåten vil vare til lørdag morgen lokal tid.

Ifølge en talsmann for den russiske marinen bidrar USA med en ubemannet ubåt for å redde ut sju sjømenn om bord på en forlist miniubåt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.