RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hele verden fordømmer Trump

Sist oppdatert:
Donald Trumps avgjørelse om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad har ikke falt i god jord hos resten av verden.

Verdensledere og organisasjonssjefer er ikke bare uenige med den amerikanske presidenten, men flere hold har oppfattet Trumps avgjørelse som ren provokasjon. 

FNs generalsekretær, António Guterres, var en av de første som reagerte på Trumps utsagn.  

Han mener den eneste måten både Israel og Palestinas ønsker vil bli oppnådd på, er ved å realisere visjonen om to stater som lever side om side i fred, trygghet og gjensidig anerkjennelse – med Jerusalem som hovedstad i Israel og Palestina.    

– I dette angstens øyeblikk ønsker jeg å understreke; det finnes ingen alternativ til tostatsløsningen, sa FNs generalsekretær til journalister.

Utsagnet kommer som en reaksjon på Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

Guterres sier han konsekvent har snakket ut mot alle ensidige tiltak som vil sette fredsutsiktene for israelere og palestinere på spill.

– Jerusalem er et endelig statusspørsmål som må løses gjennom direkte forhandlinger mellom begge partene, på grunnlag av FNs sikkerhetsråd og hovedforsamlingens løsninger, sa Guterres.

EU bekymret

EU har også lagt sin bekymring over Trumps Jerusalem-avgjørelse. 

EUs utenrikssjef Federica Mogherini frykter at Trumps avgjørelse om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad kan svekke utsikter for fred i området.

– Ønskene til både palestinerne og israelerne må blitt møtt, og begge partene må delta i avgjørelsen om Jerusalems status som den fremtidige hovedstaden for begge statene, sa Mogherini.

– Avgjørelsen kan true utsiktene for fred, la Mogherini til.

EUS UTENRIKSSJEF: Federica Mogherini. 

Les også: Verden advarer Trump mot å endre Jerusalems status

- Trumps avgjørelse er folkerettsstridig

Frankrikes president, Emmanuel Macron, mener Trumps avgjørelse er beklagelig. Macron mener at Jerusalems status må bestemmes av palestinere og israelitter, under oppsyn av FN. 

Trumps kunngjøring bryter med internasjonal rett og resolusjonene i FNs sikkerhetsråd, mener Macron.

Tysklans statsminister, Angela Merkel, vil heller ikke støtte Donald Trump. 

- Vi støtter ikke denne avgjørelsen fordi Jerusalems status må bli fremforhandlet gjennom en tostatsløsning, sier Merkel gjennom talspersonen hennes, Steffen Seibert.

- Vil ikke bidra til fred

I sin tale i Det hvite hus manet Trump til en «ny tilnærming» i konflikten mellom Israel og palestinerne. Det er tydelig at han mener Jerusalem-erklæringen vil bidra til fred. 

Storbritannias statsminister, Theresa May stiller seg ikke bak Trumps avgjørelse og mener konsekvensene ikke vil bli slik Trump vil ha det til. 

– Vi er uenige med USAs kunngjøring om å flytte ambassaden til Jerusalem og å anerkjenne byen som Israels hovedstad, sa den britiske statsministeren Theresa May.

I forkant av avgjørelsen har verdenssamfunnet advart Trump mot en slik anerkjennelse.

– Vi mener avgjørelsen ikke vil bidra til fred i området, la May til.  

Åpner «helvetes porter»

Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, «åpner helvetes porter», sier den palestinske islamistbevegelsen Hamas.

– Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som okkupasjonens hovedstad, kommer ikke til å endre historiens og geografiens faktum, sier Hamas-leder Ismail Haniyeh.

– Det palestinske folket vet hvordan de skal reagere passende på fordervelsen av sine følelser og de hellige stedene, tilføyer han.

I sin tale i Det hvite hus onsdag, kunngjorde presidenten også at USAs ambassade skal flyttes fra Tel Aviv, noe han lovet allerede i valgkampen.

Palestinerne krever Øst-Jerusalem, med de hellige stedene, som hovedstad for en framtidig palestinsk stat.

– Denne beslutningen kommer til å åpne helvetes porter når det gjelder USAs interesser i regionen, sier tjenestemannen Ismail Radwan i Hamas, som holder til på Gazastripen.

LEDER: Ismail Haniyeh mener Donald Trumps avgjørelse kommer til å åpne «helvettes porter».

Les også: Trump trosser alle advarsler: Anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad

Gahr Støre: - Uansvarlig av Trump 

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre kaller USAs president Donald Trump uansvarlig når han anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad.

– Det er uansvarlig av Donald Trump som anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. To folk har legitime krav, skriver Støre i en twittermelding.

Han peker på at forhandlinger må avgjøre, og han mener dette er tragisk for palestinerne. Støre skriver at dette heller ikke er bra for Israels sikkerhet, og at USA svekkes politisk av Trumps kunngjøring.

SV-leder Audun Lysbakken kaller Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad for en ren provokasjon.

– Avgjørelsen gjør fredsforhandlinger vanskeligere og bidrar til å øke mulighetene for voldelige opprør. Det er trist at USA velger å spille en så destruktiv heller enn konstruktiv rolle, sier Lysbakken, som kaller Trumps kunngjørelse for en ren provokasjon.

I forkant av avgjørelsen har verdenssamfunnet uttrykt stor bekymring, og flere har advart USA mot å anerkjenne Jerusalem som landets hovedstad. Lysbakken deler den internasjonale bekymringen.

– USA bidrar ikke til å trekke partene til forhandlingsbordet, men dytter dem fra hverandre, sier SV-lederen.

Mener USA ikke kan være fredsmeglere

USA kan ikke lenger ha noen rolle som fredsmegler etter at president Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad, fastslår Palestinas president.

President Mahmoud Abbas har i likhet med verdenssamfunnet advart Trump mot beslutningen.

Palestinerne ønsker Øst-Jerusalem, som Israel okkuperte i 1967, som hovedstad i en fremtidig stat.

– Ødelagt alt håp

Ifølge Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) har Trump ødelagt alt håp om en tostatsløsning ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

– Han har ødelagt tostatsløsningen, sier Saeb Erekat, som er mangeårig palestinsk sjefforhandler og tilhører PLO.

Verdenssamfunnet har i forkant advart Trump mot beslutningen, og de negative reaksjonene i etterkant er mange. Unntaket er Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som mener USAs anerkjennelse er et viktig steg mot fred. Han har lovet at det ikke blir noen endring i «status quo» for de hellige stedene i det okkuperte Øst-Jerusalem.

Den franske presidenten Emmanuel Macron fastslår at Trumps kunngjøring bryter med internasjonal rett og resolusjonene i FNs sikkerhetsråd og at Jerusalems status må avgjøres av palestinere og israelere under oppsyn av FN.

Israels statsminister støtter Trump

USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, er et viktig steg mot fred, mener Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Dette er en historisk dag. Uttalelsen fra USAs president Donald Trump er en viktig milepæl i Jerusalems historie, sa Netanyahu i en videouttalelse der han takket Trump for en «rettferdig og modig beslutning».

Ambassaden flyttes

I sin tale i Det hvite hus onsdag kunngjorde presidenten også at USAs ambassade skal flyttes fra Tel Aviv, noe han lovet allerede i valgkampen. Prosessen med å flytte ambassaden ventes å ta tid, men utenriksminister Rex Tillerson bekrefter at den starter umiddelbart.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, har senere annektert området og gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad». FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekning fra de okkuperte områdene. Ettersom Jerusalem ikke er anerkjent som Israels hovedstad, har verdens land valgt å ha sine ambassader i Tel Aviv.

Under onsdagens tale manet Trump til ro og toleranse for sin beslutning i Midtøsten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere