*Nettavisen* Nyheter.

Helgesen i husarrest i London

Statssekretær Vidar Helgesen i UD Foto: Knut Fjeldstad/SCANPIX

Statssekretær Vidar Helgesen og hans to norske kolleger måtte avlyse et møte da de i dag tidlig fikk beskjed om å holde seg innendørs i London.

07.07.05 13:55

Helgesen dro i går kveld til London sammen med den norske ambassadøren på Sri Lanka, Hans Brattskar, og UD-rådgiver Lisa Golden. I dag tidlig skulle de etter planen møte kolleger i britisk UD, blant annet for å diskutere Sri Lanka-spørsmål.

- Ved 10-tiden lokal tid, like før jeg skulle dra på møtet, fikk jeg beskjed om at det hadde vært noen eksplosjoner. Først trodde alle at det var knyttet til elektronikk, men vi forstod ganske snart at det var av en annen karakter, sier Vidar Helgesen til TV 2 Nettavisen på telefon fra London.

Fikk husarrest
Da han slo på TV, kunne han se sjokkbildene fra blodige og skadde mennesker i byen han befant seg i.

- Politiet ga klar beskjed på TV om at alle London-beboere måtte holde seg hjemme. Undergrunnsbanen ble umiddelbart innstilt, og nå har også bussene sluttet å gå. Jeg kunne ikke gjøre annet enn å bli her, forteller han.

Statssekretæren bor hos venner i Holland Park, like ved Notting Hill i London - noen kilometer unna stedene hvor eksplosjonene gikk av.

Telefon-kaos

Han var heldig som rakk å kontakte familien før mobilnettet brøt sammen.

- Rett etter at vi fikk de første beskjedene om eksplosjoner, sendte jeg tre tekstmeldinger hjem hvor jeg fortalte at jeg var i god behold: En til kona, en til min far og en til UD. Noen minutter senere var det umulig både å sende tekstmeldinger og ringe med mobiltelefonen. Det har det vært resten av dagen, forteller Bergesen, som snakker med TV 2 Nettavisen fra fasttelefon.

- Først hadde jeg også problemer med å få tak i mine to norske kolleger. Etter en stund klarte jeg imidlertid å nå dem. De befinner seg nå på den norske ambassaden, sier han.

Bergesen og hans to norske kolleger skal etter planen reise hjem til Norge i kveld, men må nå finne seg i å avvente situasjonen.

- Situasjonen nå er helt uklar. Vi må bare vente på mer informasjon, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag