Helikopter skutt ned i Irak

Snikskyttere truer våpenhvilen mellom amerikanske styrker og opprørere i Falluja. To ble drept da et amerikansk helikopter ble skutt ned vest for Bagdad.

11.04.04 15:21

Apache-helikoptere har vanligvis et mannskap på to personer, og begge de to ombord mistet livet, opplyser talspersoner for den amerikanske hæren til AP.

Helikopteret ble skutt ned utenfor landsbyen Abu Ghraib klokken 11.05 lokal tid, og det ble beskutt av ukjente gjerningsmenn på bakken.

Våpenhvile
Amerikanske styrker og sunni-muslimsk gerilja har den siste uken utkjempet harde kamper i området rundt Falluja og Ramadi, vest for Bagdad. Også i Abu Ghraib har det vært kamper de siste dagene.

Søndag morgen trådte en våpenhvile mellom amerikanske styrker og opprørere i Falluja i kraft. Dersom våpenhvilen ble overholdt, skulle amerikanske styrker trekke seg ut av byen.

- De to sidene har lovet å holde seg til avtalen. Den første fasen innebærer en seks timers våpenhvile mellom klokka 10 og 16 (klokka 8 og 14 norsk tid) i dag søndag, sa Hatem al-Husseini, som er medlem av Irakisk islamistparti.

To skadd, en drept
Men partene klarte ikke å la våpnene ligge. To amerikanske marineinfanterister ble søndag skadd og en iraker ble drept i et sammenstøt i Falluja, melder NTB-AFP.

- Vi har en våpenhvile, men de overholder den ikke, sa kaptein Jason Smith søndag. Han forteller at en amerikansk soldat ble truffet i hodet og en annen i beinet.

En annen gruppe marineinfanterister ble sendt til stedet der den første gruppen ble angrepet av snikskyttere, og støtte sammen med fire irakere væpnet med rakettdrevne granater. En av irakerne ble drept, ifølge sersjant Daniel Almond.

På en pressekonferanse søndag ettermiddag opplyser general Mark Kimmitt at dette kun er sporadiske kamper og at det kan hende at opprørerne ikke har noen sentralisert ledelse som har informert alle om våpenhvileavtalen. Det er derfor fortsatt håp om at våpenhvilen skal føre frem og stabilisere situasjonen i regionen.

Spøkelsesby
Folk som har flyktet fra Falluja etter at kampene brøt ut for en knapp uke siden forteller om en spøkelsesby. Lokalbefolkningen har vært tvunget til å holde seg innendørs, mens kampene raste i gatene. En sportsstadion er omgjort til en gravplass og likene i gatene har i all hast blitt trukket bort på tepper, ifølge Abbas Ibrahim, som flyktet fra byen fredag.

Omkring 2000 amerikanske marineinfanterister gikk inn i byen mandag, med støtte fra stridsvogner og pansrede kjøretøy. Øyenvitner forteller at mujahedin-krigere har kontroll over sentrum av byen.

Holder fortsatt gisler
Skjebnen til de utenlandske gislene som holdes av opprørere i Irak, er uviss. I et videoopptak sendt til TV-kanalen Al-Jazeera truer opprørere i Irak med å drepe et amerikansk gissel dersom ikke okkupasjonsstyrkene opphever beleiringen av Falluja.

Søndag morgen kom meldingen om at tre japanske gisler skulle løslates , men dette viste seg senere å ikke stemme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.