*Nettavisen* Nyheter.

Hellas: - Vi kan ikke bære byrden av alle flyktningene som kommer hit

I MATKØ: Flyktninger og migranter i matkø ved den gresk-makedonske grensen nær Idomeni tirsdag. Foto: Louisa Gouliamaki (AFP)

Hellas ber EU om hjelp til å håndtere flyktninger.

01.03.16 17:47

ATEN (NTB-AFP-Reuters): Hellas har bedt EU om 480 millioner euro i støtte for å hjelpe rundt 100.000 flyktninger. Den greske regjeringen frykter at situasjonen i det kriserammede landet skal komme ut av kontroll.

Les også: Tåregass mot flyktninger mellom Hellas og Makedonia

– Hellas har overlevert EU en nødhjelpsplan, som går ut på å skaffe rundt 100.000 flyktninger beskyttelse, opplyste regjeringens talsmann Olga Gerovassili tirsdag.

– Vi kan ikke bære byrden av alle flyktningene som kommer hit, dette er bare midlertidige løsninger, vi må få permanente løsninger der flyktningene blir fordelt. Hellas har gjort det klart at vi vil bruke alle diplomatiske midler til å finne en best mulig løsning, la Georvassili til.

EU opplyste tirsdag at de er villige til å øke den humanitære hjelpen til Hellas. De viser til situasjonen som har oppstått etter at 20.000 flyktninger sitter fast ved grensen fordi Balkan hindrer dem i å reise nordover.

EU vil legge fram en plan onsdag for nødhjelp til flyktningene.

Fakta

Ber om avlastning for Hellas

- Selvpåført humanitær krise

FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) refser i en ny uttalelse Europa for å ha håndtert flyktningstrømmen på en måte som skaper unødig lidelse og som kan være i strid med både EUs egne lover og internasjonale standarder.

Ifølge UNHCR har de mange flyktningene og migrantene som er strandet i Hellas, begynt å mangle både mat og vann. Mange må dessuten sove ute uten noen form for beskyttelse. Situasjonen er nå så vanskelig at den kan gi næring til voldelige reaksjoner, heter det i en særdeles skarp uttalelse fra høykommissæren tirsdag.

Bedre tider for menneskesmuglere

Den fører også til bedre tider for menneskesmuglere, framholder høykommissæren.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANKOMSTER: Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) presenterte tirsdag disse tallene for antallet ankomster sjøveien til Europa så langt i år, sammen med antallet registrerte dødsfall. Foto: (IOM)

Ifølge UNHCR befinner det seg nå 24.000 flyktninger og migranter i Hellas som følge av stengte grenser på Balkan og lenger nord i Europa. 8.500 av dem er ved Idomeni, i nærheten av den makedonske grensen. Minst 1.500 av dem tilbrakte natt til tirsdag under åpen himmel.

Så langt i år har 131.724 mennesker krysset Middelhavet for å ta seg til Europa. Det er nesten like mange som kom i første halvdel av fjoråret. Da kom 147.209 flyktninger og migranter til Europa sjøveien. (©NTB)

Les også: Listhaug til ekstraordinært ministermøte

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag