Hellas betalte ikke IMF-avdraget

Hellas betalte som ventet ikke låneavdraget til IMF innen fristen ved midnatt natt til onsdag.

01.07.15 07:42

Dermed vil landet heller ikke motta den siste delen av kriselånet, men en betalingsutsettelse avvises ikke.

Det internasjonale pengefondet (IMF) bekreftet kort tid etter fristens utløp at det ikke har mottatt avdraget tilsvarende omtrent 13 milliarder norske kroner.

Den manglende betalingen er den største i IMFs historie, og ifølge Reuters er Hellas det første i-landet som har vært på etterskudd med en betaling til fondet.

– Jeg bekrefter at tilbakebetalingen på 1,2 milliarder SDR (IMFs valuta) fra Hellas til IMF i dag ikke er mottatt. Vi har informert vårt hovedstyre om at Hellas er i restanse og bare kan motta IMF-finansiering når den er opphevet, sier IMFs talsmann Gerry Rice.

Vurderer utsettelse
Etter en lang dag med mislykkede forsøk på å få i stand en ny avtale, sendte den greske regjeringen en forespørsel til IMF om betalingsutsettelse til november.

Rice bekrefter at fondet har mottatt søknaden og sier at styret vil vurdere den «etter hvert».

IMFs regelverk tillater betalingsutsettelser, men kun to ganger tidligere er en utsettelse blitt innvilget. Det skjedde med langt fattigere land, Nicaragua og Guyana, begge ganger i 1982.

Nytt møte onsdag
Den greske visestatsministeren Yannis Dragasakis sa tirsdag kveld at selv om Hellas ikke får noen utsettelse, «er det fortsatt en mulighet for at betalingen kan gjøres senere».

Hellas' nasjonalbank har bedt om et møte med Den europeiske sentralbanken (ESB) for å styrke krisefinansieringen av greske banker, tilføyde han.

Avdraget til IMF forfalt samtidig som det nåværende kriseprogrammet for Hellas utløper. Dermed blir ikke den siste delen av kriselånet utbetalt, noe som innebærer at landet ikke har penger til å betale IMF.

Det neste store avdraget Hellas må betale er på 3,5 milliarder euro til ESB. Avdraget forfaller 20. juli.

Euroen upåvirket av Hellas-krisen
Euroen var onsdag morgen ikke påvirket av at Hellas har forsømt å betale låneavdraget til IMF.

Heller ikke aksjemarkedene i Asia viste onsdag tegn på nervøsitet for at Hellas er nærmere statskonkurs.

Landet skulle ved midnatt ha betalt et milliardavdrag på et lån fra Det internasjonale pengefondet (IMF), men misligholdt sine forpliktelser.

Få timer senere åpnet aksjemarkedet i Japan med svakt stigende kurser. Også i Hongkong er kursene høyere enn ved børsslutt tirsdag, og det samme gjelder for Australia og flere andre markeder i regionen.

I USA stengte børsene tirsdag før det greske låneavdraget forfalt. Der avsluttet Dow Jones-indeksen med en liten oppgang.

Selv om Hellas ikke klarte å betale avdraget, og at långivernes kriseprogram også utløp ved midnatt, jobber partene videre for å finne en løsning på den greske krisen.

Onsdag skal EUs finansministre igjen diskutere landets framtid i en telefonkonferanse. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.