*Nettavisen* Nyheter.

Hellas i frontlinjen i flyktningkrisen

VENTER VED GRENSEN: Folk i matkø nær landsbyen Idomeni ved den gresk-makedonske grensen fredag. Tusenvis av migranter og flyktninger er strandet her. Samtidig pågår de diplomatiske anstrengelsene for å få kontroll på asyltilstrømmingen. Foto: Louisa Gouliamaki (AFP)

- Vi vil ha et Schengen som fungerer normalt igjen innen utgangen av 2016, sier EUs migrasjonskommisær.

04.03.16 18:00

EU-kommisjonen vil se åpne grenser gjeninnført i Europa mot slutten av året og gir Tyrkia på pukkelen for ikke å gjøre nok for å stoppe strømmen av migranter fra konfliktområder, melder Reuters.

- Målet er at den interne grensekontrollen skal være midlertidig, og vi bør tilbake til en grensefri Schengen-sone så raskt som mulig, sier EUs migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos ifølge NTB.

Les også: Ønsker felleseuropeisk grensestyrke på plass i september

- Målet er å fjerne all intern grensekontroll innen desember slik at vi har et Schengen som fungerer normalt igjen innen utgangen av 2016, uttalte Avramopoulos til pressen i Brussel fredag.

Av EU-landene er det Hellas som står i frontlinjen når migranter og flyktninger fortsetter å komme over Egeerhavet fra Tyrkia i stort antall.

EU og Tyrkia møtes mandag

EU og Tyrkia møtes mandag, og EU har lovet utbetalinger fra et fond på 3 milliarder euro for å hjelpe Tyrkia å hanskes med de rundt 2,5 millioner syriske flyktningene på tyrkisk jord.

Til gjengjeld krever Brussel at Ankara slår hardt ned på menneskesmuglerne og sender illegale migranter som ikke kvalifiserer for asyl i EU-landene tilbake.

EU-president Donald Tusk, som skal lede møtet mandag, møtte fredag Tyrkias president Tayyip Erdogan i Ankara i et forsøk på å få Tyrkia til å treffe tiltak for å bremse migrantstrømmen over til Hellas.

Forverret situasjon i Hellas

Tusk var nylig i Athen for å diskutere situasjonen med den greske statsministeren, Alexis Tsipras. Situasjonen i Hellas forverrer seg raskt, særlig nå når flere av landene på Balkan-ruta mot Nord-Europa har stengt grensene. Hellas' naboland Makedonia har innført streng grensekontroll.

Hellas gis en frist fram til 12. mars med å legge fram en plan for hvordan kontrollen ved landets grense mot Middelhavet kan gjenvinnes, melder NTB.

Mer enn 120.000 migranter skal ha ankommet Hellas bare i januar og februar i år. Nyhetsgrafikken under er utarbeidet av Statista og gir et inntrykk av omfanget av krisen som nå utfolder seg i Hellas. Her har man sammenlignet antallet ankomne migranter i årets første måneder med tilsvarende i fjor.

Les også:

Storskog: 15.000 overtidstimer

Hellas: - Vi kan ikke bære byrden av alle flyktningene som kommer hit


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag