RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hellas skal overvåkes i fire år til


EUs finanskommissær Pierre Moscovici i diskusjon med Hellas' finansminister Euklid Tsakalotos på eurogruppemøtet i Luxembourg torsdag ettermiddag. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
EUs finanskommissær Pierre Moscovici i diskusjon med Hellas' finansminister Euklid Tsakalotos på eurogruppemøtet i Luxembourg torsdag ettermiddag. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
EU mener Hellas er klar til å stå på egne bein, men vil likevel ikke fjerne lenkene helt når kriseprogrammet avsluttes i august.

Torsdag var finansministrene i eurogruppen samlet i Luxembourg for å diskutere seg fram til enighet om de siste elementene i avskjedsgaven grekerne skal få med seg når de går ut av kriseprogrammet.

Stemningen var positiv i forkant av møtet.

– Jeg er veldig trygg på at vi vil nå enighet i dag. Det må vi, sa EUs finanskommissær Pierre Moscovici på vei inn.

Åtteårig program

Hellas har vært igjennom et åtte år langt kriseprogram, der landet har fått lån på hele 274 milliarder euro.

I bytte har landet gjennomført svært upopulære sparetiltak, deriblant en massiv nedbygging av offentlig sektor, omfattende privatiseringer og reform av pensjon, trygd og helsevesen.

Men tiltakene har båret frukt, mener Moscovici.

– Hellas er klar til å stå på egne bein, sier franskmannen.

– Hellas har levert på sine forpliktelser, og jeg er sikker på at de vil fortsette å gjøre det i framtida også.

Lover gjeldssletting

Når grekerne går av kriseprogrammet, må de selv finne en måte å fylle statskassen på. Men partnerne i EU har lovet å bidra til å gjøre overgangen mykere.

Det skal blant annet oppnås gjennom sletting av en del av grekernes gjeld. Det vanskelige spørsmålet har vært hvor mye EU-landene er villige til å slette.

Et annet spørsmål er hvor mye penger Hellas skal få med seg på veien når kriseprogrammet avsluttes.

EU har tidligere anslått at Hellas vil trenge en siste utbetaling på minst 11,7 milliarder euro. Men den endelige summen vil trolig bli en del høyere.

Utvidet overvåking

Disse grepene er ment å berolige markedene, slik at det ikke oppstår ny uro når krisehjelpen avsluttes.

Samtidig vil EU fortsette å holde et vaktsomt blikk på landet. Det skal blant annet skje gjennom et vedtak om «utvidet overvåking» fra EU-kommisjonens side. Det innebærer kvartalsvis rapportering og regelmessige besøk i Hellas for å kontrollere utviklingen. EU-kommisjonen forbeholder seg også retten til å kunne be Hellas om å justere kursen underveis.

I tillegg er det ventet at eurogruppen vil stille betingelser til en del av de siste gjeldstiltakene.

En del av hjelpen vil etter alt å dømme bli holdt igjen til EU ser at Hellas har fullført de reformene landet har lovt å gjennomføre. Dette vil trolig pågå i fire år, fram til 2022. Men omfanget vil være begrenset, understreker en EU-kilde som uttaler seg anonymt om planene.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere