*Nettavisen* Nyheter.

Hellas utsetter retur av flyktninger til Tyrkia

SØNDAG MORGEN: En gummibåt med migranter og flyktninger ankom øya Lesvos søndag morgen. Foto: Alkis Konstantinidis (Reuters)

– En plan som dette kan ikke settes i verk i løpet av bare 24 timer, sier talsmann for greske myndigheter.

20.03.16 15:42

Greske myndigheter sier Hellas ikke er i stand til å starte tilbakesendingen av flyktninger til Tyrkia søndag, melder NTB via AFP.

I henhold til avtalen som EU og Tyrkia inngikk fredag, skal flyktninger og migranter som ankommer de greske øyene, bli sendt tilbake til Tyrkia. For hver syrer som blir returnert, vil EU bosette en fra en tyrkisk flyktningleir.

Målet er å få stengt hovedruten flyktninger bruker for å komme inn i EU-landene og ta motet fra menneskesmuglere. Planen er blitt møtt med kritikk fra menneskerettsgrupper, og tusenvis demonstrerte i flere europeiske land etter at innholdet i migrasjonsavtalen ble kjent.

Trenger mer enn 24 timer

Den greske statsministeren Alexis Tsipras sa lørdag til sine regjeringsmedlemmer at de måtte være klare til å begynne utsendelsene av flyktninger søndag, når avtalen offisielt trer i kraft.

Men det ble raskt klart at Hellas trenger mer tid på seg før returene kan settes i gang.

– En plan som dette kan ikke settes i verk i løpet av bare 24 timer, sa en talsmann for landets migrasjonsmyndigheter.

Det har vært bekymring for at mange flyktninger ville forsøke å rekke fram til Hellas før avtalen iverksettes, og at strømmen av mennesker over Egeerhavet derfor kunne øke. Om lag 1.500 mennesker tok seg over havstrekningen fredag, over dobbelt så mange som dagen før.

- Fortsetter å ankomme

- Flyktningene fortsetter å ankomme Hellas etter Tyrkia-avtalen. Kaos og mangel på informasjon preger situasjonen, rapporterte Dan Tyler fra Norsk Flyktningehjelp overfor BBC World News søndag ettermiddag. Tyler er en av hjelpearbeiderne som befinner seg på Khios.

Klikk på bildet for å forstørre.

BEVISSTLØSE VED ANKOMST: Dramatisk på stranda utenfor Mytilene på Lesvos søndag da hjelpearbeidere tok imot båtflyktninger. To menn i gruppen var bevisstløse ved ankomst og ble brakt til sykehus. Der ble begge erklært døde. Ifølge sykehuset var de begge syrere. Foto: Alkis Konstantinidis (Reuters)

– Nådde fram i tide

Den norske redningsskøyta i Egeerhavet hadde det svært travelt natt til søndag, opplyser Kripos på Twitter. 189 migranter og flyktninger ble tatt om bord i fartøyet. I tillegg kunne mannskapet observere at mange andre kom seg trygt i land på egen hånd.

– Vi er heldige som nådde fram i tide, sa syriske Fatima til nyhetsbyrået AFP på øya Lesvos lørdag.

Andre var maksimalt uheldige. Et fire måneder gammelt spedbarn druknet da en båt med flyktninger sank utenfor kysten av Tyrkia bare noen timer før flyktningavtalen skulle tre i kraft.

VIDEO: Travel natt for redningsskøyta Peter Henry Von Koss.

Venter på eksperter

Hundrevis av sikkerhets- og jusseksperter – 2.300 ifølge Tsipras – er ventet å ankomme Hellas for å hjelpe landet med å sette avtalen ut i livet.

Franske og tyske myndigheter har lovet å sende 600 politi- og asyleksperter til Hellas, men greske myndigheter sier de fortsatt venter på forsterkningene, og uten dem vil de slite med å overholde avtalen.

– Vi vet fortsatt ikke hvordan avtalen vil fungere i praksis. Og først og fremst venter vi på dem vi ble lovet fra Europa for å få asylsøknadene raskt unna – tolker, advokater, politi – fordi vi ikke klarer dette alene, sier en politikilde på Lesvos.

Klikk på bildet for å forstørre.

NÆR 50.000: Tjenestemenn sa lørdag at det er 47.500 flyktninger i Hellas, inkludert 8.200 på øyene. Her forbereder flyktninger seg på å gå om bord i en gresk ferje for å bli transportert videre til flyktningleirer i landet. Foto: Alkis Konstantinidis (Reuters)

Det realistiske er at returen av flyktninger til Tyrkia ikke vil starte før 4. april, ifølge Tysklands statsminister Angela Merkel.

Nærmere 50.000 migranter og flyktninger antas å befinne seg i Hellas, og over en million ankom Europa i fjor. I Tyrkia befinner det seg flere millioner syriske flyktninger, ifølge myndighetene i landet.

«Sukret cyanidpille»

Amnesty International kalte fredag Tyrkia-avtalen et historisk angrep på menneskerettighetene og hevdet løftene om å respektere internasjonale og europeiske lover fremstår som en «sukret cyanidpille». Ifølge organisasjonen er garantiene om å respektere internasjonale lover uforenlig med tvangsretur til Tyrkia.

Søndag meldte Leger Uten Grenser at flyktninger og migranter som har forsøkt å krysse grensen mellom Hellas og Makedonia i Idomeni er blitt omringet av makedonsk politi, fratatt verdisaker og slått med metallstenger.

- Urealistisk

Nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger Uten Grenser sa fredag at Tyrkia-avtalen er urealistisk og vil skape ytterligere menneskelig lidelse.

- Verden over er millioner av oss på flukt. Da kan ikke Europas respons være å vende ryggen til tusener av mennesker som flykter fra krig og forfølgelse, skape en humanitær krise i Hellas, og så sprøyte inn penger for å løse problemet, uttalte Hurum.

Annonsebilag