*Nettavisen* Nyheter.

Helomvending fra Putin

Foto: (AP/Scanpix)

Putin foreslår å plassere USAs rakettskjold i Aserbajdsjan fremfor i sentral-Europa.

08.06.07 07:46

Russlands president Vladimir Putin har vært sterk motstander av amerikanernes planer om å sette ut ett rakettskjold i Tsjekkia og Polen. Han har uttalt at han vil rette atomraketter mot europeiske mål om dette blir gjennomført.

Under G8-møtet i Heiligendamm i Tyskland torsdag snur han på flisa, og inviterer i stedet den amerikanske presidenten George W. Bush til samarbeid. Han foreslår å plassere rakettskjoldet i det tidligere sovjetiske landet Aserbajdsjan fremfor i sentral-Europa.

- Grunnlag for samarbeid
Både Bush og hans rådgiver Stephen Hadley anser forslaget som interessant, og lover å sette eksperter på saken.

- Dette vil legge grunnlaget for et samarbeid, sa Putin ifølge AP til Bush da de møttes på sidelinjen av toppmøtet i Heiligendamm, der det torsdag ble enighet om en klimaplan.

Bush lover den russiske presidenten under et to dagers møte i Maine 1. juli.

- Vi har begge blitt enige om å ha en strategisk dialog, sier Bush og viser med det at han gjerne vil begrave stridsøksen mellom de statslederne. Han tilføyer at dette er et svært viktig tema.

- Hele Europa beskyttes
Putins forslag kom likevel som en stor overraskelse. Den russiske statslederen poengterer at hele Europa vil bli beskyttet om rakettskjoldet utplasseres i Aserbajdsjan, fremfor bare utvalgte deler av verdensdelen. Han listet opp følgende punkter som viktige for at russiske myndigheter skal kunne støtte rakettforsvaret:

  • USA må ta russiske bekymringer på alvor.
  • Gi alle parter samme innblikk i hvordan systemet fungerer.
  • Gjøre utviklingen av systemet åpent.

- Da har vi ingen problemer, sier Putin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag