*Nettavisen* Nyheter.

Helt likt i svensk euro-måling

Ja-siden har innhentet nei-siden etter drapet på utenriksminister Anna Lindh, viser en svensk meningsmåling fredag. Men i en annen måling øker nei-sidens forsprang.

12.09.03 10:43

En måling utført av Skop viser at ja- og nei-siden ville fått 50 prosent av stemmene hver, dersom avstemningen hadde blitt holdt nå.

Påvirket av drapet
Målingen er foretatt etter drapet på utenriksminister Anna Lindh, som var en ivrig ja-forkjemper. På tidligere målinger har alltid nei-siden hatt et forsprang. På en tilsvarende måling gjort dagen før drapet, hadde nei-siden 58 prosents oppslutning, mens ja-siden hadde 42 prosent.

I undersøkelsen ble 1.103 personer spurt 9. og 10. september, og ytterligere 792 personer 11. september. Dessuten ble 853 personer spurt 11. september om drapet har påvirket dem til å endre planene om hva de vil stemme, skriver NTB.

Men i en måling Sifo har gjort på oppdrag for nyhetsbyrået TT øker nei-siden sitt forsprang.

Ja-siden tilbake
Ifølge målingen, som ble utført torsdag kveld, ville 50 prosent stemme nei "om det var folkeavstemning i dag". Dette er en fremgang på 1 prosentpoeng i forhold til målingen som ble publisert onsdag.

Ja-siden har samtidig gått like mye tilbake, til 38 prosent.

10 prosent av de spurte er fortsatt i tvil, og 2 prosent sier de vil stemme blankt.

Respekterer resultatet
- Vi ønsker ikke å spekulere i årsaken til de store endringene i noen av målingene eller hvordan drapet på Lindh kan påvirke folkeavstemningen. Det gjelder både før og etter avstemningen. Vi er enige om å respektere avstemningsresultatet, sier Johan Hammarquist, Maud Olofssons pressesekretær, til NTB.

Olofsson er Centerpartiets leder og blant de fremste nei-profilene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.