*Nettavisen* Nyheter.

Hemmelig kode kan løse Palme-gåten

Foto: Scanpix

Kryptiske notater i Christer Petterssons dagbok kan avsløre hemmeligheter han tok med seg i graven. En militær kodeknekker er satt på saken.

23.01.05 14:28

Danmarks fremste kodeekspert har påtatt seg oppdraget med å knekke koden, som hovedsaklig består av sifferkombinasjoner som 575-39 og 580-29.

På nesten hver eneste side i dagboken finnes de kryptiske kodene, skriver den svenske avisen Expressen søndag.

Noen ganger ser det ut til å være klokkeslett. For eksempel står det 15.00-15.30 fulgt av 15.30-16.58. Men verken tall og klokkeslett ser ikke ut til å ha noen logisk sammenheng.

– Christer Pettersson var ikke så dum som man først kunne tro. Han var ekstremt smart. Dagboken viser at han brukte en avansert kode slik at utenforstående ikke skulle lese notatene hans, sier journalisten Mikael Hylin til Expressen.

Han jobber nå med en dokumentarfilm om Palme-mordet, og fikk tak i dagboken gjennom dette arbeidet.

Svensk politi gikk gjennom den samme dagboken da Pettersson var mistenkt for drapet på Olof Palme, men klarte ikke å få noe ut av tallene den gang. Han fikk tilbake boken da han ble frikjent av Svea Hovrett, og politiet har ikke fått anledning til å studere den senere, skriver Expressen.

I følge det danske produksjonsselskapet som lager dokumentaren, er det svært sannsynlig at kodeeksperten, som til daglig jobber for dansk militær etterretning, vil klare å knekke koden.

Håpet er naturligvis å oppklare hele Palme-mysteriet, eller i hvert fall gi svar på det svensk politi er veldig opptatt av nå: Hvor er drapsvåpenet?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag