RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hemmelig tortur-fengsel avslørt

Et hemmelig fengsel hvor innsatte ble holdt fengslet og torturert, er avslørt i Tsjetsjenia.

Det er menneskerettighetsorganisasjonen Memorial som har avslørt det ulovlige fengselet i Grozny, skriver The Moscow Times. Fengselet skulle offisielt vært stengt for flere år siden, ifølge Memorials president Oleg Orlov.

- Vi snakker om grove brudd på menneskerettighetene, sier Orlov til avisen.

Bevisene forsvant

De lokale myndighetene var bedt om å etterforske rapporterte forsvinninger fra den tidligere skolen, men fulgte ikke oppfordringen fra Memorial, som derfor tok saken i egen hånd.

Memorial har dokumentert overgrepene ved hjelp av fotografier og videoer av cellevegger hvor fangene har etterlatt beskjeder, inkludert navn og datoer. Menneskerettighetsorganisasjonen mener med dette å kunne bevise at fengselet var i drift frem til forrige måned.

Etter at de nye funnene var rapportert til myndighetene, brant imidlertid fengselet på mystisk vis, og ble deretter revet.

Grov tortur

En tidligere innsatt menneskerettighetsgruppen har snakket med, Alavdi Sadykov, forteller om grov tortur:

- De pleide å legge en på denne benken, med ansiktet ned, så la de en planke oppå deg og begynte å slå deg med en hammer, slo de indre organene dine, rapporterer avisen etter organisasjonens hjemmeside.

Oleg Orlov kommer til Norge mandag for å diskutere menneskerettighetssituasjonen i Russland og Tsjetsjenia med norske myndigheter, melder Den norske Helsingforskomité.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere