Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hemmelige kommandosoldater i Irak

Foto: AP/Jim MacMillan
En gruppe australske kommandosoldater deltar i hemmelige operasjoner sammen med amerikanske styrker i Irak, blant annet kidnappinger.

Ifølge den australske avisen Australian Financial Review er det snakk om mellom 30 og 40 spesialtrente soldater, som støttes av ytterligere 200 soldater i regionen og hjemlandet.

Avsløringen står i sterk kontrast til australske myndigheters påstand om at landets gjenværende soldater i Irak nå bare spiller en begrenset rolle.

Opplysningene om den australske kommandogruppen bekreftes av kilder både i Australia, USA og Frankrike, skriver avisen, uten å identifisere disse nærmere.

Hett tema
Ifølge Australian Financial Review er ikke opposisjonen i Australia kjent med soldatenes aktivitet i Irak, og saken kan derfor bli et hett tema i den forestående valgkampen der statsminister John Howards troverdighet fra før er et tema.

Howard anklages i likhet med sin britiske kollega Tony Blair for å ha forledet den hjemlige opinionen før han sendte soldater til Irak.

En talskvinne for Australias forsvarsminister Robert Hill benekter at landet deltar i hemmelige operasjoner i Irak.

- Ingen australske kommando-operasjoner finner sted i Irak, sier hun til avisen.

Godt betalt
Ifølge Australian Financial Review har de australske kommandosoldatene base i en av Gulfstatene, men avisen velger å ikke offentliggjøre hvilket land det er snakk om.

Selv om soldatene formelt er under australsk kommando, inngår kommando-oppdragene de utfører i en større amerikansk operasjon.

Soldatene benytter anonyme uniformer under oppdragene, og tjener inntil 8.000 australske dollar (om lag 39.000 kroner) i uka.

Trenes i Frankrike
De australske soldatene har ifølge avisen mottatt spesialtrening av instruktører fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA og den franske antiterrorstyrken GIGN, og deler av treningen skal ha funnet sted utenfor Paris.

- Opplæringen inkluderer instruksjon i likvideringsteknikker, men så langt det har vært mulig å fastslå er de australske soldatene ennå ikke er bedt om å gjennomføre disse i praksis, skriver Australian Financial Review.

- Australske representanter er kjent med at likvidasjoner blir utført av andre enheter under fransk og amerikansk kommando, skriver avisen videre.

Ifølge avisens kilder jakter de franske spesialstyrkene på antatte terrorister i Midtøsten, men ikke av irakisk nasjonalitet.

(©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!