Gå til sidens hovedinnhold

- Henretter sjokkerende mange

Singapore har henrettet minst 408 mennesker siden 1991, blant dem mange gjestearbeidere, går det fram av en ny rapport fra Amnesty International.

Sett forhold til sitt beskjedne folketall på fire millioner mennesker har landet flest henrettelser av alle, konstaterer Amnesty som kaller antallet "sjokkerende høyt".

Sammenlignet med Saudi-Arabia som ligger på andreplass på lista henretter Singapore tre ganger så mange, sett i forhold til folketallet. Hviterussland, Sierra Leone, Kirgistan, Jordan og Kina følger på de neste plassene.

Ifølge Amnesty er henrettelsene i Singapore "omgitt av hemmelighet", og det har derfor krevd betydelig arbeid å utarbeide rapporten.

Ingen statistikk
Myndighetene gir ikke ut noen offisiell statistikk over antallet henrettelser, men fengselsmyndighetene i landet bekrefter at tallet 400 siden 1991 høres ut som et sannsynlig tall.

174 av henrettelsene er omtalt av landets massemedier det siste tiåret, og av disse var 93 utenlandske statsborgere, mange av dem gjestearbeidere fra land som Malaysia, Hongkong, Indonesia, Thailand, Filippinene, Bangladesh, India, Pakistan og Sri Lanka.

Obligatorisk dødsstraff
Singapore henretter ved henging, og mange av ofrene er dømt til døden for narkotikasmugling. Landets lover er notoriske og innebærer obligatorisk dødsstraff for enhver som blir pågrepet med over 15 gram heroin.

Det eksisterer imidlertid "ingen troverdige beviser" for at det strenge straffenivået har bidratt til å redusere narkotikamisbruket i Singapore, påpeker Amnesty i sin rapport.

Bare fra 2001 til 2002 steg antallet pågripelser i narkotikasaker med 16 prosent, til 3.393, viser statistikk fra politiet.

(NTB-AFP-Reuters)

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus