Gå til sidens hovedinnhold

Henretter ti personer på julaften

Iran gjennomfører omstridte henrettelser på julaften for å unngå internasjonalt press.

- Vi vet at det er ti personer som skal henges på julaften i Teheran. Det er ni menn og en kvinne, sier menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

- Når det gjelder denne kvinnen, så er hun dømt for å ha drept sin stedatter, men dette benekter hun. Ifølge advokaten hennes finnes det heller ikke noe bevis på at hun har begått drapet, sier han.

270 henrettelser
Iran har gjennomført minst 270 henrettelser i 2008, men Amiry-Moghaddam frykter at det er store mørketall. Flere av de mest omstridte henrettelsene har ved flere anledninger blitt utsatt som en følge av internasjonalt press. Men julaften er de aller fleste politikerne opptatt på andre fronter.

- Det som vi har sett gjennom de siste årene er at de sakene som regimet opplever som vanskelig, altså de med internasjonal oppmerksomhet, kommer gjerne på dager når det internasjonale samfunnet likevel ikke gjør så mye. Det tror jeg kan være grunnen til at de velger julaften, sier han.

- Jesus er jo en profet i muslimske land, men når det gjelder det iranske regimet, så respekterer de ingen normer, legger han til.

Henretter mindreårig
Amiry-Moghaddam frykter at en gutt som ble dødsdømt da han var mindreårig, er blant dem som skal henrettes på julaften. Behnood Shojaee har fått henrettelse utsatt flere ganger på grunn av press, men mye tyder på at dødsstraffen vil fullbyrdes julaften.

- Det har vi fått vite av advokaten hans, sier Amiry-Moghaddam.

150 mindreårige er dømt til døden i Iran og venter på å bli henrettet. Det til tross for at landet har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr henrettelse av mindreårige.

Kilder: Iran Human Rights

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot