Gå til sidens hovedinnhold

- Henrettet 200 på to uker

- Kinesiske myndigheter henrettet 200 fanger i månedsskiftet januar/februar, i følge Amnesty International. Flere var dømt for hærverk mot offentlige bygninger.

I løpet av desember og januar skal Kina ha henrettet 650 av sine egne borgere. Menneskerettighetssorganisasjonen påpeker at de legger ufullstendige statistikker og lokale medier til grunn for sine opplysninger.

- Det reelle antallet er antakelig høyere, siden Kina nekter å offentliggjøre alle detaljer rundt henrettelsene.

Blant de 200 som ble henrettet i ukene før det kinesiske nyttår 9. februar, var flere dømt for ikke-voldelige forbrytelser som økonomisk kriminalitet og hærverk mot offentlige bygninger.

- Kinas rettsystem garanterer på ingen måte for en rettferdig rettergang, påpeker John Peder Egenæs, fungerende generalsekretær i Amnesty.

Han håper landets økonomiske reformer, motivert av blant annet en tilnærming til Verdens handelssorganisasjon (WTO), blir etterfulgt av en bedring av menneskerettighetene frem mot Bejing-OL i 2008.

- Når verden møtes for å hylle menneskeheten må dødstraffen være avskaffet i lovgivningen og i praksis, skriver Egenæs i en pressemelding.

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken