Henrettet australier i natt

Den australske heroinsmugleren Nguyen Tuong Van ble henrettet i Singapore i natt. Henrettelsen vil skade forholdet mellom de to landene.

02.12.05 08:18

Det sa Australias statsminister John Howard til AP etter henrettelsen.

Budskapet om henrettelsen kom fra myndighetene i Singapore tidlig fredag morgen og skal ha blitt utført klokken 0600 lokal tid.

- Dødsdommen ble utført i dag morges i Changi fengselet, heter det i meldingen fra innenriksdepartementet. Nguyen hadde bedt om benådning, men fikk avslag.

Nguyen (25) ble hengt før soloppgang, til tross for gjentatte appeller fra Australia om å spare hans liv. 25-åringen ble tatt med 396 gram heroin på flyplassen i Changi i 2002. Historien til Nguyen har resultert i massive protester i Australia, hvor nattegudstjenester ble holdt fredag, samtidig som henrettelsen fant sted.

Bar stearinlys
Utenfor fengselet i Changi hadde det fredag samlet seg en gruppe venner og støttespillere av 25-åringen. De var kledd i sort, bar stearinlys og håndskrevne lapper med støttebudskap og oppfordringer til å avvikle dødsdom i Singapore.

Nguyens tvillingbror var også til stede, kledd i hvitt.

Singapore sier deres strenge lover og straffer for narkotikasmugling er et effektivt virkemiddel mot en kriminalitet som ødelegger liv. De mener også at utlendinger må behandles like strengt som sine egne innbyggere.

Vil skade forholdet
Like før henrettelsen gikk den australske statsministeren ut og advarte mot konsekvensene.

- Jeg har fortalt statsministeren i Singapore at jeg tror dette vil påvirke vårt forhold mellom folkene våre, menneske til menneske, befolkning til befolkning, sa John Howard til Melbourne radio ifølge AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.