Gå til sidens hovedinnhold

- Henrettet for drap han begikk som 16-åring

Dødsstraff for mindreårige i Iran:

En iraner ble nylig henrettet for en forbrytelse han begikk som mindreårig.- Svært alvorlig, sier UD.

Iranske Omid Rostami ble dømt til døden for et drap han begikk i 2012, bare to dager etter at han fylte 16 år. Iranske menneskerettsaktivister opplyser at Rostami ble henrettet ved henging i Iran forrige måned. Hvis dette stemmer, er han den sjette personen som er blitt henrettet i Iran i 2018 for forbrytelser som er begått som mindreårig.

Utenriksdepartementet ser svært alvorlig på saken.

- Vi ser svært alvorlig på meldingene om at Omid Rostami skal ha blitt henrettet ved henging for en handling han skal ha begått da han var bare 16 år gammel. Han er den sjette personen som er blitt henrettet hittil i år i Iran for forbrytelser begått som mindreårig, sier statssekretær i UD, Audun Halvorsen (H), til Nettavisen.

- Norge er prinsipiell motstander av dødsstraff under enhver omstendighet. Til tross for en reduksjon i antallet henrettelser i 2018, forblir Iran blant de land som ligger øverst på denne negative statistikken. Fra norsk side fordømmer vi ikke minst henrettelser av personer som var mindreårige i gjerningsøyeblikket, sier Halvorsen.

Iran har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr dødsstraff for mindreårige.

- Dette er den sjette henrettelsen for forbrytelser begått av mindreårige som vi har klart å bekrefte i år. Sannsynligheten for at det reelle tallet er høyere, er veldig stor. Iranske medier kunngjør ikke alltid disse henrettelsene, sier leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Ifølge Iran Human Rights’ tall, har Iran siden 2013 henrettet 40 personer for forbrytelser de angivelig begikk som mindreårig.

Masseslagsmål i bryllup

Amiry-Moghaddam forteller at Omid Rostami ble dømt for et drap som ble begått under en slåsskamp.

- Det startet med et masseslagsmål i et bryllup. Omid var ikke blant hovedpersonene, men var involvert i slåsskampen. Dagen etter ble han oppsøkt hjemme av tre personer som skulle ta hevn for gårsdagens slåsskamp. Én av dem brukte pepperspray. Omid hadde en kniv og traff én av de andre i halsen, sier Amiry-Moghaddam.

Personen døde som følge av stikkskaden, og Omid Rostami blir til tross for sin unge alder dømt til døden.

Omid Rostami var 22 år gammel da han ble hengt fra galgen i midten av november. Fire ganger tidligere har han blitt ført til galgen med hensikt å fullbyrde dødsdommen, ifølge Iran Human Rights, men henrettelsen ble hver gang stanset i tolvte time.

Etterlyser sterke reaksjoner

Amiry-Moghaddam sier Iran er det landet i verden som idømmer flest dødsdommer for forbrytelser som er begått av mindreårige.

- Vi forventer at Norge og EU kommer med mye sterkere reaksjoner enn de har gjort hittil. Iran Human Rights får stadig inn meldinger om at mindreårige blir dømt til døden, at de ikke får en rettferdig rettergang og at dødsdommen fullbyrdes, sier Amiry-Moghaddam.

Utenriksdepartementet sier Norge tar opp menneskerettighetssituasjonen i Iran gjennom både multilaterale og bilaterale kanaler.

- Vi holdt senest innlegg under den interaktive dialogen med FNs spesialrapportør for Iran i oktober i FNs Generalforsamling. Vi uttrykte da vår sterke bekymring for menneskerettighetssituasjonen i landet, med spesielt fokus på praktiseringen av dødsstraff. Norge vil delta i UPR-høring for menneskerettighetssituasjonen i Iran høsten 2019, sier Halvorsen.

Halvorsen henviser til UPR-prosessen (Universal Periodic Review), som er en ordning der FNs medlemsland jevnlig skal høres i henhold til gjennomføringen av sine menneskerettighetsforpliktelser.

Dødsstraff for mindreårige

Den iranske ambassaden i Oslo, som sjelden ønsker å kommentere artikler om dødsstraff og henrettelser i Iran, har tidligere gitt et svært langt skriftlig tilsvar til Nettavisen, hvor de blant annet har begrunnet bruken av dødsstraff for mindreårige.

- Når det gjelder påstanden om henrettelser av mindreårige domfelte under 18 år, må vi understreke at Iran viser mye mildhet overfor kriminelle som er under 18 år som følge av humane og islamske hensyn, lyder deler av begrunnelsen.

Kommentarer til denne saken