Gå til sidens hovedinnhold

Henrettet kvinne benådes etter 60 år

For 60 år siden ble Lena Baker henrettet for drap. Nå blir hun benådet.

- Jeg tror hun sitter et sted hos Gud og smiler i dag, sier barnebarnet Roosevelt Curry til nyhetsbyrået AP.

Han har i en årrekke kjempet for å renvaske bestemorens navn, etter at hun i 1945 ble dømt for drapet på en mann som hun hevdet holdt henne som slave.

Svart kvinne - dømt av hvite
En løslatelses- og benådningskomité i staten Georgia har besluttet at den for lengst avdøde kvinnen formelt vil bli benådet under et møte 30. august.

Lena Baker var en svart kvinne som ble dømt av en hvit jury som besto utelukkende av menn. Hun ble dømt til døden etter kun én dag i retten.

Under rettssaken forklarte Baker at hun handlet i nødverge da hun skjøt og drepte E. B. Knight. Ifølge forklaringen ble hun holdt fanget hos mannen mot sin egen vilje. Han skal ha truet med å skyte henne dersom hun forsøkte å rømme.

- 60 år for seint
- Selv om denne benådningen kommer 60 år for seint, er det likevel tilfredsstillende å se at denne urett endelig er blitt anerkjent for det den var: En lynsjing med rettens velsignelse, sier menneskerettighetsadvokaten John Cole Vodica.

Etter henrettelsen i den elektriske stol, ble Lena Baker begravet i en umerket grav bak kirken der hun var korsangerinne.

20 kvinner er blitt henrettet i staten Georgia. 19 av dem ble hengt. Lena Baker er den eneste kvinnen i staten som er blitt henrettet i den elektriske stol.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken