RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Henrik (21) rustet for Afghanistan

For første gang skal Henrik Pande-Rolfsen (21) på internasjonalt oppdrag for Forsvaret. Han er spent før avreise til Afghanistan neste uke.

- Jeg er spent, men gleder meg, sier 21-åringen til TV 2 Nettavisen.

I går fikk han beskjed om at han skal til Afghanistan neste lørdag. Han skal delta i den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF.

Føler seg klar
Henrik er en av 200 norske soldater som må ut på internasjonalt oppdrag, noe regjeringen har besluttet på rekordkort tid. Dermed er det duket for utenlandsdebut for Bærums-gutten.

- Vi fikk ikke endelig klarsignal før i går, men vi har vært forberedt på reisen en stund. Selv om det er mitt første utenlandsoppdrag, føler jeg meg klar, sier Henrik.

21-åringen har tjenestegjort for Forsvaret i to og et halvt år. Han er grenader, og hans oppgave er betjening av maskingevær. Hvorvidt Henrik får andre gjøremål i Afghanistan, vet han foreløpig ikke.

- Jeg får sansynligvis ikke så mye med maskingevær å gjøre der nede. Vi skal brukes til alt mulig, det vil si vaktsikring, eskortekjøring eller humanitære oppgaver, forteller Henrik til TV 2 Nettavisen.

Var aldri i tvil
Den norske styrken skal i første omgang bidra til å sikre gjennomføringen av Loya Jirga-prosessen, utformingen av Afghanistans nye grunnlov. Vakt- og sikringsstyrken vil bestå av et mekanisert infanterikompani fra Telemark Bataljon.

- Har du vært i tvil om du vil reise, siden forholdene i Afghanistan ikke er helt stabile?

- Nei, det er et valg en må ta før en går inn i Forsvaret. Jeg har skrevet under på en villighetserklæring om at jeg vil tjenestegjøre i internasjonale operasjoner. Det er det vi trener opp mot, så det er litt sent å tvile når det kommer en marsjordre, sier Henrik.

Jul i Afghanistan
Før avreise blir det terping på ferdigheter, og da særlig oppdragsspesifikk trening. Soldatene får også undervisning om kulturen og landet de skal til.

Henrik er spent på om situasjonen vil forverre seg mens han er i Afghanistan, men er likevel ikke redd.

- Forsvaret tar sikkerheten veldig alvorlig. Det er særlig betryggende for de som sitter hjemme, sier 21-åringen. Han innrømmer at han kommer til å savne de hjemme.

- Det blir litt rart å reise fra familie og venner, spesielt med tanke på jul og nyttår. Men det er vel en grei erfaring å få med seg det også, sier Henrik optimistisk.

1. mars er han tilbake i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere