Presidentvalget er i full gang i USA, og til stede for å følge valget er flere norske politikere, deriblant Høyres stortingsrepresentant Henrik Asheim.

- Det er naturligvis en spent stemning, særlig etter at FBI gjenåpnet etterforskningen av Clintons e-postbruk. Selv om saken ble avsluttet før valget, har Clintons målinger blitt langt svakere, og det øker spenningen, sier Asheim til Nettavisen.

VALGET DIREKTE: USA-valget direkte

Les også: Michelle Obama rørte USA til tårer

HTML EMBED
embedNAvideo("WzdEzpv_MBqjRM1CV9vVoA", false)

- Trøtte av valgkampen

Asheim befinner seg i New York, og forteller om en trykket stemning på den historiske valgdagen.

- Det mest merkbare i en by som New York er at det er en generell trøtthet av hele valgkampen, sier han.

- Til og med han som sjekket passet mitt på flyplassen spurte om vi hadde en mer sivilisert debatt i Norge enn her. Mange av dem jeg har snakket med her, ser mest av alt fram til å bli ferdige med hele valgkampen.

Høyre-politikeren tror folk er forberedt på en overraskelse.

- Selv om mediene oversvømmes av målinger og analyser er det en uro for at alle demokratiske tyngdelover er opphevet. Det virker nærmest som de fleste her forventer det uventede, sier han.

Les også: Trump: – I dag er vår «independence day»
Les også: USA-valget er i gang - Clinton leder 1-0

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Må samle landet igjen

Rundt 33.000 møtte opp for å se og høre Clinton i vippestaten Pennsylvania, der hun mandag stilte til valgmøte med ektemannen Bill ved sin side og med støtte fra dagens presidentpar. Bruce Springsteen og Jon Bon Jovi var også blant trekkplastrene da Clinton samlet over dobbelt så mange tilhørere som hennes gamle publikumsrekord på 18.500.

- Arbeidet starter etter morgendagen, og én av de oppgavene jeg føler meg forpliktet til å prioritere, er å se på hvordan vi kan samle landet igjen, sa Clinton.

På møtet talte blant annet førstedamen Michelle Obama.

- Jeg er emosjonell nå, for dette er trolig det siste og viktigste jeg kan gjøre for mitt land som førstedame, sa Michelle Obama fra talerstolen mot slutten av sin tale under Hillary Clintons siste store valgmøte.

HTML EMBED
embedNAvideo("Sbs7pTziK9twUemq-6Hoew", false)