RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/REUTERS/NASA/

Henter Sola med helikopter

Sist oppdatert:
Romsonden Genesis har hentet 0,00001 gram solpartikler, og i ettermiddag tar sonden med seg den lille biten av Sola tilbake til Jorda. Følg landingen direkte her.

To helikoptre av typen Eurocopter Astar skal fange romsonden idet den styrter mot Jorda, mens to spesialkonstruerte fallskjermer skal bremse farten.

Den første fallskjermen åpnes i 33 kilometers høyde, mens sonden fortsatt er i overlydsfart. Seks minutter senere åpnes hovedskjermen, seks kilometer over bakken.

Den spektakulære landingen skjer i 18-tiden, på det amerikanske flyvåpenets treningsfelt utenfor Salt Lake City i Utah.

Følg landingen direkte på NASAs hjemmeside.

Ubesvarte spørsmål
Etter landing går ferden til NASA Johnson Space Center i Houston for analyser.

Det har tatt over to år å samle opp solstøvet, fra vindene rundt Sola. Forskerne håper blant annet at solstøvet skal gi svar på spørsmål om solsystemets opprinnelse.

Forskere har aldri fått sine hender i ekte solatomer før, og ser for seg at de skal forske på den ørlille solmengden i 100 år fremover, melder NTB.

Prøvene fra solen vil gi forskerne unik og detaljert kunnskap om solens sammensetning. For første gang skal kunnskapen som er ervervet gjennom mange års avstandsforskning testes ut mot faktiske prøver fra solen.

Ifølge astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard kan resultatene få vidtrekkende betydning for kunnskapene både om solen, solsystemets tilblivelse og til og med for vår forståelse av utviklingen til hele universet.

Liten fangst
Romsonden Genesis ble skutt opp i august 2001. I 27 måneder har den svevet 1,5 millioner kilometer fra jorden og fanget inn vinden av atomer som strømmer ut fra solens overflate.

Solvinden farer fort, opptil flere millioner kilometer i timen, men Genesis har klart å fange flere millioner solpartikler i en beholder som nå kommer tilbake til jorden. For å få til kunststykket har kostbare stoffer som rent silisium, gull, safir og diamant vært brukt.

Fangsten etter 27 måneder er ikke stor. Det dreier seg om 10-20 mikrogram, altså mellom 0,00001 og 0,00002 gram, men det er likevel nok til å forske på i overskuelig fremtid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere