RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her ber han folk ta til våpen mot ISIL

MANER TIL KAMP: Sjiamuslimer samlet til fredagsbønn i den hellige byen Kerbala. Her benyttet Ali al-Sistani, den øverste religiøse lederen for sjiamuslimene i Irak, anledningen til å mane til kamp mot de militante islamistene i ISIL. Bildet viser Sheikh Abdulmehdi al-Karbalai under hans tale.
MANER TIL KAMP: Sjiamuslimer samlet til fredagsbønn i den hellige byen Kerbala. Her benyttet Ali al-Sistani, den øverste religiøse lederen for sjiamuslimene i Irak, anledningen til å mane til kamp mot de militante islamistene i ISIL. Bildet viser Sheikh Abdulmehdi al-Karbalai under hans tale. Foto: Stringer/iraq (Reuters)
Sist oppdatert:
Midtøsten-ekspert frykter at det går mot borgerkrig i Irak.

BAGDAD/OSLO (NTB-Hans Cosson-Eide): Sjiamuslimenes øverste religiøse leder i Irak ber folk ta opp våpen mot de ekstreme sunnimuslimene i ISIL. Midtøsten-ekspert frykter det går mot borgerkrig.

USAs president Barack Obama sa fredag at det er opp til irakiske ledere å løse striden mellom landets ulike folkegrupper.

– USA vil gjøre sin del, men dere må forstå at det er opp til Irak som en suveren stat å løse sine problemer. Vi kan ikke gjøre det for dem, sa presidenten.

Han sa også at enhver amerikansk innsats må bli fulgt opp av anstrengelser fra irakiske ledere.

– USA vil ikke involvere seg i militære operasjoner hvis det mangler en politisk plan fra irakerne som gir oss forsikringer om at de er rede til å arbeide sammen, sa Obama.

OPP TIL IRAKERNE: - USA vil gjøre sin del, men dere må forstå at det er opp til Irak som en suveren stat å løse sine problemer, sa USAs president da han snakket om situasjonen i Irak fredag.


– Mot borgerkrig

Men så langt har den sjiamuslimske statsministeren Nuri al-Maliki vært ute av stand til å få landet til å stå sammen i kampen mot jihadistene i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

– Dessverre er det mest sannsynlige utfallet at ISILs stormangrep ender med en spredning av borgerkrigen i Syria til Irak, sier Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens institutt til NTB.

ISIL tok tirsdag kontroll over storbyen Mosul i nord, og siden har offensiven gått i rett linje mot Bagdad. Fredag kjempet de mot irakiske styrker i to byer like nord for hovedstaden.

Tusenvis av frivillige har allerede sluttet seg til sjiamuslimske militsgrupper for å forsvare Bagdad mot ISIL, ifølge BBC.

Fredag gikk hundrevis av menn på busser i de sjiamuslimske byene Karbala og Najaf for å bli brakt nordover for å forsvare landet.

– Hellig mål

Samme dag kom ayatolla Ali al-Sistani med denne oppfordringen under fredagsbønnen i Karbala:

– Borgere som er i stand til å bære våpen og kjempe mot terroristene, som kan forsvare sitt land, sitt folk og sine hellige steder, bør melde seg frivillig og slutte seg til sikkerhetsstyrkene for å oppnå dette hellige målet.

AUTORITET: Et udatert bilde av storayatollah Ali al-Sistani. Fredag manet han irakenerne til kamp mot jihadistene som har overtatt deler av landet.

ISIL har så langt møtt lite motstand fra det irakiske militæret på sin ferd nedover landet. Det fortsetter neppe dersom ISIL forsøker å ta seg inn i Bagdad, sier Selvik.

– I Bagdad utgjør en større del av forsvaret av sjiamuslimske militser. De har mye bedre motivasjon og kampmoral. De vil på ingen måte gi opp Bagdad, men de vil kunne bruke stygge metoder. Dersom utfallet blir en konfrontasjon mellom dem og ISIL nord for Bagdad, da er man ved starten på en borgerkrig, mener forskeren.

Henrettelser

FNs menneskerettskontor frykter at mange hundre mennesker er drept denne uken. Blant annet skal 17 sivilt ansatte i Mosul-politiet være drept.

ISIL skal også ha utført en rekke summariske henrettelser under sin lynoffensiv. Gruppa, som også er aktiv i Syria, er kjent for sin brutale fremferd og grove menneskerettsbrudd.

– Folk flykter av frykt. Familiene jeg snakket med i den midlertidige leiren torsdag, sa de hadde hørt skuddvekslinger og ikke visste hvem som skjøt hvem. Det eneste de ville var å komme seg i sikkerhet, sier Tiril Skarstein i Flyktninghjelpen til NTB på telefon fra Arbil.

Området er allerede overbelastet av flyktninger som har reist fra borgerkrigen i Syria, og Skarstein frykter at tallet vil stige dramatisk i dagene som kommer.

Jubel og frykt

Mens hundretusenvis flykter, jubler andre over at ekstremistene har tatt kontrollen over Mosul. Flere mener at regjeringen i Bagdad og statsminister Maliki har dyttet motstanderne – særlig sunnimuslimer – ut av politikken.

– Sikkerhetsstyrkene har behandlet folk ut ifra hvilken religion de tilhører. De gjorde livet vårt til et helvete ved å stenge veier, innføre portforbud, gjennomføre razziaer og arrestasjoner, sier Ghanem al-Abed, som var blant lederne for de sunnimuslimske demonstrasjonene mot Maliki i Mosul i fjor, til nettavisen Niqash.

– Derfor føler folk en lettelse over endelig å være kvitt regjeringens uprofesjonelle politi og militære. ISIL har sluppet fri mange uskyldige fanger fra fengslene her, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere